nieuws

Prevalentie zwangerschapsdiabetes in Tanzania wordt hoger

Voedingswetenschap

Prevalentie zwangerschapsdiabetes in Tanzania wordt hoger

De prevalentie van zwangerschapsdiabetes in Tanzania wordt hoger, met name in de stedelijke gebieden, zoals Dar es Salaam. Akwilina Wendelin Mwanri van Wageningen Universiteit schrijft in haar proefschrift dat de belangrijkste te beïnvloeden risicofactor overgewicht/obesitas is.

Het doel van het onderzoek was om de prevalentie en de determinanten van zwangerschapsdiabetes in stedelijke en landelijke gebieden van Sub-Saharisch Afrika en specifiek voor Tanzania te bepalen. Volgens de onderzoekers zijn kennis over de omvang en de risicofactoren van zwangerschapsdiabetes nodig om preventieve interventies beter te kunnen plannen, zodat de ‘moeder-kind-cyclus’ van diabetes type 2 doorbroken kan worden.

 

Lichamelijke beweging

In Stedelijke gebieden werd een hogere prevalentie van zwangerschapsdiabetes gevonden (8,4%) dan in landelijke gebieden (1,0%). Een verklaring hiervoor kan zijn dat vrouwen in landelijke gebieden meer zijn betrokken bij agrarisch werk.

 

Risicofactoren

De risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes die het meest werden gerapporteerd zijn: overgewicht en of obesitas, een belaste familieanamnese voor diabetes type 2, eerdere zwangerschapsdiabetes, een doodgeboorte in de voorgeschiedenis, eerdere macrosomie, een leeftijd boven de 30 jaar, bloedarmoede en een hoge bloeddruk. De prevalentie van hoge bloeddruk was hoger in stedelijke gebieden (8,9% dan in de landelijke gebieden (5,3%).

 

Gezonde leefstijl

‘Een gezonde leefstijl, waaronder gezonde voeding, voldoende beweging en preventie van overgewicht en obesitas zou bij vrouwen in vruchtbare leeftijdsgroep moeten worden gestimuleerd. Zwangeren in Tanzania moeten worden getest op diabetes, zeker vrouwen in stedelijke gebieden waar diabetes type 2, hoge bloeddruk en overgewicht/obesitas veel voorkomende aandoeningen zijn,’ concludeert onderzoeker Mwanri.

 

Akwilina Wendelin Mwanri verdedigde 16 maart haar proefschrift genaamd gestational diabetes mellitus in Tanzania- public health perspectives op de Universiteit van Wageningen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Verhoogde BMI vergroot risico op complicaties bij diabetes

Reageer op dit artikel