nieuws

Sterker bewijs dat alcohol leverkanker kan veroorzaken

Voedingswetenschap

Sterker bewijs dat alcohol leverkanker kan veroorzaken

Drie (grote) glazen per dag (45 gram alcohol) kan leiden tot leverkanker. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) vandaag publiceert.

Het rapport is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijd onderzoek naar voeding, leefstijl en leverkanker. 34 studies zijn geanalyseerd met gegevens van 8.153.000 mensen.

 

45 gram alcohol

De wetenschappers achter het rapport vinden dat er overtuigend bewijs is dat een alcoholconsumptie van ongeveer 45 gram alcohol per dag tot leverkanker kan leiden. Dit komt ongeveer neer op drie alcoholische dranken per dag, hierbij is rekening gehouden met de verschillen in standaardglazen tussen landen. In Nederland bevat een standaardglas 10 gram alcohol. 45 gram alcohol is dan 4,5 standaardglazen per dag.

 

Leverkanker

Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in 10 jaar tijd verdubbeld. In 2014 is er bij 681 mensen leverkanker vastgesteld, waarvan 70% man. In 2004 waren dit 334 mensen. Vijf jaar na diagnose is het overlevingspercentage ongeveer 15%.

 

Advies

Het advies blijft om niet te drinken en voor wie toch wil drinken het aantal glazen tot twee te beperken voor mannen en één glas per dag voor vrouwen.

 

Martijn Katan

Martijn Katan, hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is niet overtuigd dat 45 gram alcohol per dag kan zorgen voor leverkanker. Hij schrijft op zijn facebookpagina dat het erop lijkt dat er nogal wat ongepubliceerd onderzoek is waarin geen effect werd gevonden. Ook krijgt maar  een klein deel van die drie-grote-glazen-drinkers er leverkanker door. Katan schrijft dat WKOF wat terughoudender zou moeten zijn voor het behoud van geloofwaardigheid.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Kennisinstituut Bier introduceert voorlichtingsmateriaal over diabetes en alcohol

Reageer op dit artikel