nieuws

Veel kinderen hebben een vitamine D-tekort

Voedingswetenschap

Veel kinderen hebben een vitamine D-tekort

Vitamine D-tekort komt vaak voor bij 6-jarige kinderen in Nederland in de winter en in het voorjaar, vooral onder niet-westerse kinderen. Belangrijke beïnvloedbare factoren die samenhangen met het tekort zijn over het algemeen minder gezond eten, sedentair gedrag en buiten spelen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC gepubliceerd in The Journal of Nutrition. 

 

Verschil

Het verschil tussen Nederlandse kinderen en kinderen met een andere etnische afkomst is volgens de onderzoekers groot. Dit kan liggen aan hun getinte huidskleur, maar ook aan een andere leefstijl, zeggen van Den Hooven en Voortman. Zo hadden kinderen met een voldoende vitamine D- waarde een gezonder eetpatroon op jongere leeftijd, keken ze minder televisie, speelden meer buiten en fietsen vaker naar school dan kinderen met een vitamine D-tekort. 

 

Tekort

‘Dertig procent van de zesjarige Rotterdamse kinderen die wij onderzochten, heeft te weinig vitamine D in hun bloed’, zeggen de auteurs van de studie Edith van den Hooven en Trudy Voortman. Beiden zijn werkzaam op de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC. Verder laten de auteurs zien dat van de niet-westerse kinderen, van onder andere Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische afkomst, 55 procent een tekort heeft aan vitamine D.

 

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad in Nederland adviseert om aan kinderen tot vier jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Bij kinderen met een donkere huid of onvoldoende blootstelling aan zonlicht, mag dit ook na vier jaar door blijven gaan. ‘Onze resultaten laten zien dat het advies van de Gezondheidsraad nodig is’, zeggen de onderzoekers.

 

Extra vitamine D

De onderzoekers adviseren ouders alert te zijn op het suppleren van vitamine D aan alle kinderen tot vier jaar. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de kinderen op eenjarige leeftijd extra vitamine D kreeg.

 

Doelgroep

Meer dan 4000 kinderen uit Rotterdam deden mee aan het onderzoek. De gegevens zijn afkomstig uit de Generation R studie, een grootschalige bevolkingsstudie naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

De vitamine D concentraties in het bloed van de kinderen werden gemeten op zesjarige leeftijd tussen maart 2008 en januari 2012.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Vitamine D-gehalte bij ouderen vaak te laag

Reageer op dit artikel