nieuws

Gezondheidsraad: 14 ziekten toevoegen aan neonatale screeningsprogramma

Voedingswetenschap

Gezondheidsraad: 14 ziekten toevoegen aan neonatale screeningsprogramma

Na de geboorte krijgt bijna elke baby in Nederland een hielprik. Het hielprikbloed wordt onderzocht op zeventien ziekten. De Gezondheidsraad beveelt aan om daar veertien ziekten aan toe te voegen.

Ook geeft de Gezondheidsraad het advies aan minister Edith Schippers om af te zien van ziekten die niet te behandelen zijn, tenzij het van belang is voor de pasgeborene.

 

Veertien nieuwe ziekten

De veertien nieuwe ziekten gaan vooral om zeldzame en ernstige stofwisselingsziektes, bijvoorbeeld galactokinase deficiëntie. Het is belangrijk dat op tijd wordt ingegrepen, met bijvoorbeeld medicatie, stamceltransplantatie of aanpassing van het dieet. Voor bepaalde ziekten zijn de behandelmogelijkheden de afgelopen jaren sterk verbeterd en ook zijn er ziekten die nu beter kunnen worden opgespoord dan voorheen.

 

Niet-behandelbare aandoeningen

Volgens de Gezondheidsraad moet er geen screening plaatsvinden op ziekten die niet te behandelen zijn. Op deze manier blijft het screeningsprogramma helder. Uitzondering hierop zijn ziekten waarbij screening gezondheidsschade door trage, foutieve of invasieve diagnostiek weet te voorkomen. Daarvoor moet dan wel voldoende wetenschappelijk bewijs bestaan.

 

Belang van kind

Als uit de test blijkt dat een baby drager is van een ziekte die niet te behandelen is, dan moeten de ouders dat niet te horen krijgen volgens de raad. Maar als de ziekte vroeg tot uiting komt en het kind een diagnostische zoektocht kan worden gespaard dan moet er en uitzondering worden gemaakt. ‘Het belang van het kind om later zelf te kunnen beslissen over weten of niet-weten moet voorop staan, aldus de raad.’

 

Baby’s krijgen de hielprik na de geboorte om ziektes snel op te sporen en te behandelen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezond zwanger worden bevorderen met Slimmer Zwanger

Reageer op dit artikel