nieuws

Graanvezel mogelijk beschermende factor ziekte-specifieke sterfte

Voedingswetenschap

Graanvezel mogelijk beschermende factor ziekte-specifieke sterfte

Een hogere consumptie van volkorengranen en graanvezels wordt gerelateerd aan een verlaagd totaal- en oorzaak-specifieke sterfte. Mogelijk is graanvezel de beschermende factor. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie die 24 maart werd gepubliceerd in BMC Medicine.

Een hogere inname van volkorengranen wordt gerelateerd aan een lager risico op chronische ziektes, maar het effect op het totale en ziekte-specifieke sterftecijfer blijft onduidelijk. Het doel van het onderzoek was om een relatie te vinden tussen volkorengranen en inname van graanvezels en algemene oorzaken en specifieke oorzaken voor sterfte.

 

Minder kans op overlijden

Na een follow-up van veertien jaar bleek dat 46.067 van de 367.442 deelnemers waren gestorven. Onder hen 11.283 door hart- en vaatziekten, 19.043 door kanker, 371 door diabetes, 3.796 door aandoeningen aan de ademhaling, 922 door een infectie en 5.223 door een andere oorzaak.

Uit het onderzoek blijkt dat hogere consumptie van volkorengranen en graanvezels een significant verminderd risico tot gevolg heeft op de totaal en ziekte-specifieke sterfte aan kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, aandoeningen van de luchtwegen en infecties. 

 

Consumptie volkorengraan

Deelnemers met een hogere consumptie van volkorengranen bleken  17% minder kans te hebben op (vroegtijdig) overlijden en 11 tot 48% minder kans op ziekte-specifieke sterfte dan degenen met een lage inname.

 

Consumptie graanvezels

Deelnemers met een hogere consumptie van granen hebben 19% minder kans op overlijden en 14 tot 34% minder kans op ziekte-specifieke sterfte.

 

Deelnemers onderzoek

Aan het onderzoek deden 367.442 Amerikaanse deelnemers mee (mannen en vrouwen tussen de 50 en 71 jaar), die van 1995 tot 2009 werden gevolgd. Mensen met kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes en zelf-gerapporteerde eindstadium nierziekte werden uitgesloten. Deelnemers vulden vragenlijsten in over wat zij dagelijks consumeerden.

 

Reageer op dit artikel