nieuws

Nationale voedingscongres: beweging noodzakelijk, vitamines onderbelicht

Voedingswetenschap

Nationale voedingscongres: beweging noodzakelijk, vitamines onderbelicht

Tijdens 8e nationale Voedingscongres in Papendal werd veel nadruk gelegd op fysieke activiteit. Ook vitaminesuppletie (bij kanker en andere ziekten) was een veel besproken onderwerp tijdens het congres.

‘Fysieke activiteit, dat is nodig naast minder en gezonder eten om obesitas tegen te gaan. Laten we de tweede helft van deze parallelsessie staan, kom op!’ Zo stimuleerde de enthousiaste Prof. Andrea Maier, Hoogleraar Interne Geneeskunde, de bezoekers tijdens het congres.

 

Bewegen

Maier: ‘Het probleem van obesitas ligt bij kinderen en niet bij de ‘‘grijze mensen’’. Preventie is van groot belang om ouderdomsziektes over dertig jaar te voorkomen. Ouderdomsziektes moet je eigenlijk helemaal niet laten ontstaan.’

 

‘Leefstijl heeft veel invloed op de sterftekans. Wanneer mensen niet roken, groente & fruit eten, af en toe alcohol drinken en bewegen dan is er 30% minder kans op mortaliteit dan mensen die een ongezonde leefstijl hebben’, gaat de hoogleraar verder.

 

Elektrostimulatie

Volgens prof. Luc van Loon, hoogleraar Universiteit Maastricht, is fysieke activiteit van groot belang voor de eiwitsynthese. ‘Maaltijdinname stimuleert de eiwitsynthese en fysieke activiteit maakt je hier meer gevoelig voor.’

 

Van Loon: ‘Wanneer je voeding en inspanning combineert, dan krijg je een netto spiertoename. Indien mogelijk, laat patiënten eten aan tafel of zelf de tafel dekken.’

 

Van Loon denkt dat elektrostimulatie in de toekomst een oplossing is om spiermassaverlies tegen te gaan bij patiënten die op de intensive care liggen.

 

Vitaminesupplementen en chemotherapie

‘Neem het zekere voor het onzekere en stop met supplementen bij chemotherapie,’ adviseert Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie bij Universiteit Wageningen.

 

Volgens Witkamp zal het aantal interacties tussen voeding en medicatie groeien vanwege de toename van orale therapie, bijvoorbeeld dat het langer duurt voordat het medicijn zal werken of hogere concentraties van het medicijn. Ook waarschuwt hij voor de combinatie van kruidenpreparaten en medicatie vanwege de nadelige interactie die zou kunnen ontstaan.

 

Volgens Piet van den Brandt van Maastricht Universitair Medisch Centrum UMC, is er geen duidelijk bewijs dat antioxidanten gezondheidseffecten hebben op het krijgen van kankerrisico. Volgens observationele studies is er juist een inverse associatie tussen inname van bepaalde vitamines en het risico op verschillende soorten kanker.

 

Vitamine C onderbelicht

Prof. dr. Heleen Oudemans- van Straaten, internist-intervisst bij VU Medisch Centrum Amsterdam, wijst op het feit dat de meeste intensive care patiënten ernstige vitamine C deficiënties hebben en dat dit een onderbelicht probleem is.

 

Zo hebben patiënten bij binnenkomst vaak al een tekort aan vitamine C en die hoeveelheid daalt alleen maar meer tijdens de opname. Volgens Oudemans- van Straaten zijn hoge doseringen vitamine C nodig om de deficiënties weg te werken. 

 

Vitamines en cognitief functioneren

Volgens Dr. Ondine van de Rest van Wageningen UR is er nog te beperkt bewijs van gerandomiseerd onderzoek met controlegroep over de rol van vitamines bij het cognitief functioneren. Van de Rest beveelt in de praktijk dan ook de Richtlijnen Goede Voeding aan. Dien vitamine D toe vanaf 70 jaar (20 µg/dag) en raad mensen aan visoliecapsules te nemen als ze geen vis eten of te weinig bewegen, aldus de professor.

 

Mediterrane dieet

Drs. André Janse, geriater in Ziekenhuis Gelderse Vallei, laat studies zien dat het mediterrane dieet zorgt voor een verminderde mortaliteit en minder functieverlies bij ouderen. Ook dr. Jaap Seidell, Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU), benadrukt het gebruik van het mediterrane dieet bij diabeten wegens positieve effecten op diabetes.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

De invloed van de omgeving op eetgedrag

Groentecongres: oplossingen voor meer groenteconsumptie

 

 

 

Reageer op dit artikel