nieuws

Risico diabetes verlaagd door consumptie zuivel, verhoogd door consumptie vlees

Voedingswetenschap

Risico diabetes verlaagd door consumptie zuivel, verhoogd door consumptie vlees

Een hoge inname van volle zuivelproducten (geen magere) wordt geassocieerd met een verminderd risico op het krijgen van diabetes mellitus type 2. Daarentegen wordt vleesinname geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes.

Dit suggereren de uitkomsten van een onderzoek van Lund University in Zweden, gepubliceerd op 1 april 2015 in het American Journal of Clinical Nutrition.

 

Verzadigd vet

Het doel van het onderzoek was om meer duidelijkheid te krijgen over de relatie tussen vet in voedingsmiddelen  en het ontwikkelen van diabetes type 2. De onderzoekers suggereren dat het verschil tussen zuivelproducten en vlees  komt door andere verzadigde vetzuren die alleen voorkomen in zuivelproducten en niet in vlees. Laurinezuur en myristinezuur in zuivelproducten werden geassocieerd met een verminderd risico (niet significant) op het krijgen van diabetes.

 

Populatie

Aan het onderzoek deden 26.930 deelnemers (45 en 74 jaar) mee, waarvan 61% vrouw. Gegevens van het voedingsgewoontes werden verzameld door middel van een dietary history methode. Na 14 jaar hadden 2860 deelnemers diabetes type 2.

 

Interactie

Onderzoeker Ultrika Ericson vertelt dat de onderzoekers tijdens het onderzoek rekening hebben gehouden met verschillende factoren zoals calcium, vitamine D en lichaamsbeweging. Volgens Ericson zijn er nog andere factoren (die niet meegenomen zijn in het onderzoek) die een rol kunnen spelen in het krijgen van diabetes mellitus type 2 en het verschil kunnen verklaren tussen vetten in zuivel en vlees, zoals voedingscomponenten die interageren met elkaar. ‘De resultaten uit het onderzoek suggereren dat we niet moeten focussen op alleen vet, maar dat we moeten nadenken over wat we eten. Veel voedingsmiddelen bevatten verschillende componenten die schadelijk of goed zijn voor de gezondheid. Het totale saldo is van belang.’

 

Volle zuivelproducten

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers die volle zuivelproducten het vaakst consumeerden, 23% minder risico hebben op het krijgen van diabetes type 2 dan degene die de minste volle zuivelproducten consumeerden.

 

Vlees

Hoge consumptie van vlees werd gekoppeld aan een verhoogd risico op diabetes type 2, ongeacht het vetgehalte van het vlees.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Er is niet één product dat eruit springt als alternatief voor vlees’

Reageer op dit artikel