nieuws

Vier eieren per week; minder diabetesrisico oudere mannen

Voedingswetenschap

Vier eieren per week; minder diabetesrisico oudere mannen

Mannen van middelbare leeftijd en ouder die ongeveer vier eieren per week eten, hebben minder kans op diabetes mellitus type 2. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Eastern Finland dat begin april werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Aan de studie deden 2332 mannen mee in de leeftijd van 42 en 60 jaar. De voedingsgewoonten van de deelnemers werden meer dan 19 jaar gevolgd en beoordeeld. 432 mannen werden gediagnostiseerd met diabetes mellitus type 2.

 

Consumptie eieren

Uit het onderzoek blijkt dat het eten van ongeveer vier eieren per week is geassocieerd met een 37% lager risico van diabetes mellitus type 2, in vergelijking met mannen die ongeveer één ei per week eten. Ook wordt in het onderzoek de consumptie van eieren geassocieerd met een lagere bloedsuikerspiegel. In het onderzoek werd gecorrigeerd voor andere factoren die van invloed zijn op diabetes mellitus type 2, zoals fysieke inspanning, BMI, roken en de consumptie van groenten en. Consumptie van meer dan vier eieren leidt niet tot extra voordelen.

 

Verklaring

Eieren bevatten volgens de onderzoekers veel nuttige voedingsstoffen, zoals hoge kwaliteit eiwitten, vetzuren, mineralen en vitamines. Deze voedingsstoffen kunnen volgens hen effect hebben op bijvoorbeeld het glucosemetabolisme en daardoor zorgen voor een verminderd risico op diabetes type 2. Ze merken nog op dat voedingsonderzoek zich zou moeten richten op de gevolgen voor de gezondheid van een voedingspatroon in plaats van op de gevolgen van gezondheid van  individuele voedingsstoffen. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Bloeddrukverlaging door eiwitten

Reageer op dit artikel