nieuws

EFSA: ‘Meer dan vijf kopjes koffie per dag is schadelijk’

Voedingswetenschap

EFSA: ‘Meer dan vijf kopjes koffie per dag is schadelijk’

Het drinken van meer dan vijf kopjes koffie per dag kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat schrijft het European Food Safety Authority (EFSA) in een wetenschappelijk rapport. Vooral minderjarigen en zwangere vrouwen moeten letten op hun cafeïne-inname.

Volgens EFSA zou overmatige consumptie van cafeïne zorgen voor hartproblemen, slapeloosheid en paniekaanvallen. Het rapport is afgerond na een uitgebreid overleg van de lidstaten van de Europese Unie, consumentenorganisaties, de voedingsindustrie en andere belanghebbenden.

 

Grens

EFSA adviseert volwassenen om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag te nemen. Mensen die onder deze grens zitten hoeven zich volgens EFSA geen zorgen te maken.

 

Volgens het wetenschappelijk rapport consumeert 17 procent van de Nederlanders dagelijks te veel cafeïne. Zwangere vrouwen zouden niet meer dan 200 milligram per dag cafeïne moeten nuttigen.   

 

Cafeïne

Een kopje filterkoffie bevat ongeveer 90 mg cafeïne, thee 50 mg en een blikje cola 40 mg. In energiedrank zit ongeveer 80 mg cafeïne en in donkere chocolade meestal rond de 24 mg per reep.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezondheidsbalans laat positief door voor koffiedrinkers 

Reageer op dit artikel