nieuws

Gezondheidsbalans laat positief door voor koffiedrinkers

Voedingswetenschap

Gezondheidsbalans laat positief door voor koffiedrinkers

Koffiedrinken wordt vaak gezien als ongezond. Het zou niet goed zijn voor het hart (hoge bloeddruk) en de levensverwachting. Toch laat steeds meer wetenschappelijk onderzoek positieve effecten van koffiedrinken zien.

Het gaat hier om grote epidemiologische studies, er zijn nog geen biologische mechanisme aangetoond en er zijn nog geen klinische dubbelblinde studie uitgevoerd.

 

Mortaliteit

Uit twee studies blijkt dat koffiedrinken is geassocieerd met een verminderde mortaliteit. Het gaat om twee afzonderlijke meta-analyses waarin meer dan een miljoen deelnemers zijn betrokken.

 

Zwarte koffie

De gevonden gezondheidseffecten zijn alleen gerapporteerd voor zwarte koffie, niet voor koffie met suiker of cappuccino. Ook gaat het bij deze positieve effecten niet om cafeïne, maar om koffie zelf.

 

Hart- en vaatziekten

In een andere meta-analyse werd een significant verminderd risico op hart- en vaatziekten gevonden in vergelijking met niet-koffiedrinkers. Deze studie telde meer dan een miljoen deelnemers, die 3-5 kopjes koffie per dag dronken (ook meer dan vijf kopjes gaf een verminderd risico). Een vergelijkbare andere studie vond hetzelfde voor hartfalen.

 

Kanker

Niet alleen het hart zou baat hebben bij het drinken van koffie. Ook zou het kunnen beschermen tegen verschillende vormen van kanker. Uit verschillende studies komt een lagere (-40%) incidentie van leverkanker naar voren die geassocieerd is met het drinken van koffie. Een meta-analyse vond een significant lagere incidentie van alle soorten kanker. Ook bleek hoe meer koffie werd gedronken, hoe lager de incidentie was. Andere studies tonen aan dat de consumptie van koffie geen invloed heeft op het risico op prostaat-of borstkanker.  

 

Parkinson, diabetes en Alzheimer

Ook wordt het drinken van koffie gekoppeld aan een verminderde incidentie van Parkinson, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer. De diabetes studie is een meta-analyse met meer dan een miljoen deelnemers. Daarbij vonden de onderzoekers een dosisonafhankelijke relatie die het meest uitgesproken is bij 6-7 kopjes koffie per dag.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Koffie mogelijk een beschermde factor tegen MS

Reageer op dit artikel