nieuws

‘Hartslag in rust kan diabetes-risico in toekomst meten’

Voedingswetenschap

‘Hartslag in rust kan diabetes-risico in toekomst meten’

Een snellere hartslag in rust is geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes en een zogenoemd gestoorde nuchtere glucose. Deze associatie leggen onderzoekers van een internationaal team in een studie die is gepubliceerd in de International Journal of Epidemiology.

Aan het vierjarig onderzoek deden 73.357 volwassen Chinezen mee, die in een Chinees mijnbouwbedrijf werkten. Verder werden gegevens van zeven eerder gedane onderzoeken geanalyseerd met in totaal 97.653 deelnemers. Volgens de onderzoekers kan met behulp van de rusthartslag het risico op toekomstige diabetes worden gemeten.

 

Verhoogd risico diabetes

Na vier jaar volgde een follow-up, waaruit bleek dat 17.463 deelnemers een gestoorde nuchtere glucose hadden en 4.649 deelnemers diabetes. Uit het onderzoek blijkt dat elke extra 10 hartslagen per minuut worden geassocieerd met een 23 procent hoger risico op diabetes. De risico’s op een gestoorde nuchtere glucose en diabetes waren significant hoger voor deelnemers jonger dan 50 jaar dan deelnemers ouder dan 50 jaar.

 

De resultaten van het onderzoek werden gecombineerd met de resultaten van zeven eerder gepubliceerde studies over hetzelfde onderwerp. De participanten hadden verschillende sociale en culturele achtergronden. Daaruit blijkt dat een snellere hartslag een verhoogd risico (59%) geeft voor diabetes dan mensen met een tragere hartslag.  

 

Nuchtere bloedglucose

De hartslag van de deelnemers werd gemeten met een elektrocardiogram nadat ze vijf minuten in rust op hun rug lagen. Een gestoorde nuchtere glucose werd gedefinieerd wanneer de nuchtere bloedglucose tussen de 5,6 en 6,9 mmol/L was. Diabetes werd gedefinieerd wanneer de nuchtere bloedglucose hoger dan 7,0 mmol/L was of wanneer er medicatie voor diabetes werd gebruikt.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Risico diabetes type 2 verhoogd door consumptie gezoete dranken

Reageer op dit artikel