nieuws

Minder risico op overgewicht bij inwoners van hogere gebieden

Voedingswetenschap

Minder risico op overgewicht bij inwoners van hogere gebieden

Wonen in steden op grotere hoogte wordt geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van overgewicht of obesitas. Een lagere zuurstofconcentratie is volgens onderzoekers een verklaring.

Onderzoekers van de universiteit van Navarra onderzochten in het zogeheten Sun-project (Seguimiento Universidad de Navarra) 9302 deelnemers zonder overgewicht of obesitas.

 

Overgewicht en obesitas

In een enquête beantwoorden de deelnemers vragen over de woonplaats, leeftijd, geslacht, BMI, fysieke activiteit, roken en voedingsinname. Na een follow-up van 8,5 jaar hadden 2099 deelnemers overgewicht of obesitas ontwikkeld.

 

Hypoxie

De onderzoekers constateren dat deelnemers die wonen op 456 meter of hoger 13 procent minder risico op overgewicht en obesitas hebben dan deelnemers die wonen op 124 meter en lager. Dat komt volgens de onderzoekers door hypoxie (minder zuurstof in de lucht op hogere hoogtes). Ze presenteerden hun studie tijdens het European Congress on Obesity in Praag (6-9 mei).

 

Mechanisme verklaard

De onderzoekers vermoeden dat er een compensatie voor hypoxie plaatsvindt door secretie van leptine en andere hormonen die betrokken zijn bij de controle van eetlust, hierdoor wordt het hongergevoel verminderd. Dit heeft als gevolg dat het gebruik van zuurstof in het aerobe metabolisme vermindert (minder voedsel, waardoor minder zuurstof nodig is voor de verbranding ervan). Op deze manier is er volgende onderzoekers minder risico op overgewicht op grotere hoogte.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Multidisciplinaire aanpak nodig bij behandeling overgewicht’

Reageer op dit artikel