nieuws

‘Natrium geen effect op bloeddruk van adolescent, kalium wel’

Voedingswetenschap

‘Natrium geen effect op bloeddruk van adolescent, kalium wel’

Inname van 3500 mg of meer natrium per dag (in vergelijking met minder dan 2500 mg/dag) bij meisjes, heeft geen nadelig effect op de bloeddruk tijdens de adolescentie. Inname van kalium zorgt wel voor gunstige effecten op de bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek dat in april is gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Consumptie van kaliumrijk voedsel tijdens de kinderperiode onderdrukt een verhoogde systolische- en diastolische bloeddruk. Zo suggereren onderzoekers van Boston University.  

 

Natrium

2185 meisjes van 9 en 10 jaar werden tien jaar lang gevolgd. De meisjes die 3500 mg of meer natrium per dag innamen, hadden over het algemeen een lagere diastolische bloeddruk dan degenen die een inname van minder dan 2500 mg per dag hadden.

 

Kalium

Deelnemers die een hogere hoeveelheid kalium binnen kregen, hadden een lagere bloeddruk tijdens de adolescentie dan degenen met een lagere consumptie van kalium.

 

Met mate

Onderzoeker dr. Lynn L. Moore laat weten dat een matige inname van natrium het beste is (niet meer dan 2,4 gram) en dat vooral kaliumrijke voedingsmiddelen moeten worden genuttigd.  

 

Aanbeveling

In Nederland heeft de Gezondheidsraad geen aanbeveling voor kalium opgesteld. De adequate inname voor kalium in Amerika is 4700 mg per dag. Kalium zit vooral in melkproducten, groente, fruit(sappen), aardappelen, koffie en ook in brood en noten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Buitenshuis eten van invloed op bloeddruk’

Reageer op dit artikel