nieuws

Onveiligheid en armoede gerelateerd aan kinderobesitas

Voedingswetenschap

Onveiligheid en armoede gerelateerd aan kinderobesitas

Een gebrek aan veiligheid op school is één van de risicofactoren voor obesitas bij kinderen. Deze link leggen onderzoekers van de Universiteit van Montreal en het Research Centre van het kinderziekenhuis CHU Sainte Justine.

De onderzoekers melden dat obesitas samen kan gaan met een complexe verstrengeling van gevoelens van onveiligheid en armoede. Het onderzoek is gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

 

Risicofactoren

Jongeren die een chronische armoede ervoeren, hebben volgens de onderzoekers 18 procent meer kans op overgewicht dan degenen die niet in armoede leven. Wel hebben de jongeren die in armoede leefden meer lichaamsbeweging, mogelijk als gevolg van een verminderd gebruik van een auto. Ook onveilig voelen en het slachtoffer zijn van pesten, zijn risicofactoren voor obesitas of overgewicht.

 

Veiligheid en pesten

Aan het onderzoek deden 1234 jongeren van de middelbare school van Quebec mee. Aan de studenten werd gevraagd wat hun gevoel en veiligheid op school was. Ook werd gevraagd of ze ooit verbaal, sociaal of fysiek waren gepest. Daarnaast werden gegevens verzameld over de achtergrond van de familie en het gezondheidsgedrag. Verder werd aan leraren gevraagd hoe ze de sfeer op school en daaromheen beschrijven.

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongens meer risico hebben om zich onveilig te voelen op en rondom de school en vaker het slachtoffer te zijn van pesten op school dan meisjes.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Slaapgebrek onderbelichte oorzaak kinderobesitas

Te zware kleuter wordt gepest, maar pest ook vaak zelf

Reageer op dit artikel