nieuws

Type 2 diabeten baat bij eiwitrijk ontbijt

Voedingswetenschap

Type 2 diabeten baat bij eiwitrijk ontbijt

Door het consumeren van een eiwitrijke maaltijd in de ochtend, kunnen diabetes type 2 patiënten ervoor zorgen dat de postprandiale bloedglucoserespons vermindert bij het ontbijt en de lunch. Hierdoor wordt de glucose- en insulinerespons meer gereguleerd bij type 2 diabeten dan bij een koolhydraatrijk ontbijt.

Dat komt naar voren uit  een onderzoek van de University of Missouri, gepubliceerd in The Journal of Nutrition. De studie onderzocht de effecten van een eiwitrijke maaltijd in de ochtend tegenover een koolhydraatrijke maaltijd op de metabole- en incretine reactie. De onderzoekers raden aan om 25 tot 30 gram eiwit bij het ontbijt te consumeren.

 

Glykemische controle

De onderzoekers vonden dat het eten van meer eiwit tijdens het ontbijt zorgt voor een verlaging van de glucoseniveaus na het ontbijt. Insulineniveaus werden licht verhoogd na de lunch. Dit toont volgens het onderzoeksteam aan dat het lichaam adequaat bezig was om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Volgens de onderzoekers is de eerste maaltijd van de dag van cruciaal belang voor het behoud van de glykemische controle de hele dag door.

 

Koolhydraatrijke lunch

Twaalf mannelijke en vrouwelijke type 2 diabeten in de leeftijd van 21 tot 55 jaar consumeerden zeven dagen een ontbijt bestaande uit 500 calorieën. De ene groep kreeg een maaltijd die bestond uit 35% eiwit en 45% koolhydraten, de andere groep een maaltijd met 15% eiwit en 65% koolhydraten.

Op dag 7 werd een acht uur durende test gehouden. Na een nacht vasten, consumeerden de proefpersonen hun ontbijt gevolgd (4 uur later) door een standaard koolhydraatrijke lunch met 500 calorieën. De hele dag door werden de deelnemers gecontroleerd op glucose, insuline en een aantal darm hormonen die helpen om de insulinerespons te reguleren, zoals onafhankelijke insulinotropisch polypeptide (GIP) en glucagonachtig peptide-1 (GLP-1). Deelnemers waarvan het ontbijt bestond uit 35% eiwit en 45% koolhydraten hadden over het algemeen een gereguleerde glucose- en insulinerespons dan de deelnemers met 15% eiwit en 65% koolhydraten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Risico diabetes verlaagd door consumptie zuivel, verhoogd door consumptie vlees

Reageer op dit artikel