nieuws

‘Grotere kans op niet-alcoholische leververvetting door frisdrank’

Voedingswetenschap

‘Grotere kans op niet-alcoholische leververvetting door frisdrank’

Regelmatige consumptie van dranken gezoet met suiker wordt geassocieerd met een grotere kans op niet-alcoholische leververvetting, vooral bij mensen met overgewicht en obesitas. Light drank is niet geassocieerd met leververvetting.

Deze associatie leggen onderzoekers van de Tufts University in een studie die is gepubliceerd in de Journal of Hepatology. Aan het onderzoek deden 2634 mannen en vrouwen mee van middelbare leeftijd.

 

Voedingsanamnese en CT-scan

Voor het onderzoek vulden de deelnemers vragen in over hun frisdrankgebruik. Hieruit konden de onderzoekers opmaken hoeveel dranken gezoet met suiker er werden gedronken en hoeveel light drank. Ook ondergingen de participanten een CT-scan om de hoeveelheid vet in de lever te analyseren.

 

Niet-alcoholische leververvetting

De onderzoekers zagen dat niet-alcoholische leververvetting vaker voorkomt bij deelnemers die elke dag een drank gezoet met suiker dronken dan degenen die dat niet deden. Ook zagen ze dat dit vooral het geval was bij mensen met overgewicht en obesitas. Er werd geen verband gevonden bij light drank. Onder drank gezoet met suiker verstonden de onderzoekers koolzuurhoudende drank met suiker, fruitpunch, limonade en niet-koolzuurhoudende vruchtendranken.

 

Lege calorieën

De onderzoekers melden dat meer onderzoek nodig is om vast te stellen of er een oorzakelijk verband is. Niettemin waarschuwen de onderzoekers voor dranken gezoet met suiker. ‘Het zijn lege calorieën en mensen moeten zich bewust zijn van hoeveel ze drinken.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Jaap Seidell: ‘Jong geleerd, oud gedaan’

Risico diabetes type 2 verhoogd door consumptie gezoete dranken

Reageer op dit artikel