nieuws

Inname van noten en pinda’s gerelateerd aan verlaagde sterfte

Voedingswetenschap

Inname van noten en pinda’s gerelateerd aan verlaagde sterfte

Mensen die minstens 10 gram noten of pinda’s per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die geen noten of pinda’s eten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.

De resultaten zijn online gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar.

 

Voedings- en leefgewoonten

In 1986 zijn de voedings- en leefgewoonten van de deelnemers gemeten met een gedetailleerde vragenlijst. De gewoonlijke consumptie van noten werd gemeten aan de hand van vragen over pinda’s, andere noten en pindakaas. Ook is de sterfte onder de proefpersonen bijgehouden.

 

Noten, pinda’s en pindakaas

De sterfteverlaging, bij minstens 10 gram noten of pinda’s, was het sterkst voor luchtwegaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband bij mannen en vrouwen is even sterk. Pinda’s vertonen een minstens zo sterk verband met sterfte als noten. Daarentegen heeft pindakaas geen verband met een latere sterftekans.

 

Voedingsstoffen

De verlaging van sterfte kan volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat pinda’s en noten allebei bepaalde voedingsstoffen bevatten, zoals enkelvoudige of meervoudige onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Het verband werd niet gevonden bij pindakaas dat naast gemalen pinda’s ook zout en plantaardige oliën bevat. Deze ingrediënten zouden volgens de onderzoekers het beschermend effect van pinda’s kunnen opheffen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Lagere sterfte door noten/pindaconsumptie bij lage inkomens’

Reageer op dit artikel