nieuws

Minder risico op diabetes type 2 met meer vezel

Voedingswetenschap

Minder risico op diabetes type 2 met meer vezel

De consumptie van meer dan 26 gram voedingsvezel per dag wordt door onderzoekers geassocieerd met een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Graanvezel heeft de sterkste associatie van alle vezelsoorten. Het onderzoek is recent gepubliceerd in Diabetologia.

De onderzoekers analyseerden een groot Europees cohort, een meta-analyse en combineerden dit met gegevens van achttien andere onafhankelijke studies (acht in de Verenigde Staten, vier in Europa, drie in Australië en drie in Azië). Voedingsvezel zou volgens de onderzoekers mensen helpen om een gezond gewicht te handhaven en daardoor de kans op diabetes type 2 verminderen.  

 

Vezelconsumptie

De onderzoeken telden in totaal 350.000 deelnemers. De onderzoekers verdeelden de participanten in vier groepen van de laagste tot de hoogste inname van vezels en beoordeelden het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Na 10,8 jaar volgde een follow-up. Ze vonden dat de participanten met de hoogste vezelconsumptie (meer dan 26 gram per dag) een lager risico (18%) hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan degenen met de laagste vezelconsumptie (minder dan 19 gram per dag).

 

Graanvezel

Ook analyseerden de onderzoekers diverse vezelbronnen. Ze vonden dat graanvezel de sterkste associatie heeft met een verminderd risico op diabetes type 2. Fruitvezel werd niet geassocieerd met een vermindering van het risico op diabetes.

 

Mogelijke verklaringen

De onderzoekers associëren voedingsvezel met een langduriger voller gevoel, een langdurigere afgifte van hormonen, een vertraagde opname van voedingsstoffen en met een veranderde fermentatie in de dikke darm. Deze factoren kunnen volgens hen bijdragen aan een lagere BMI en daardoor zorgen voor een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook zou voedingsvezel kunnen zorgen voor een betere controle van de bloedsuikerspiegel en zou het de gevoeligheid voor insuline verhogen, volgens de onderzoekers.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Fred Brouns: ‘Glutenhype binnenkort voorbij’  

Reageer op dit artikel