nieuws

Mogelijk verdubbeld risico op darmkanker door BMI en ontsteking

Voedingswetenschap

Mogelijk verdubbeld risico op darmkanker door BMI en ontsteking

Overgewicht tijdens tienerjaren en aanwezigheid van ontstekingsprocessen kunnen zorgen voor een verdubbeld risico op het krijgen van colorectale kanker op middelbare leeftijd. Zo suggereren onderzoekers in een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Gut.

Aan het onderzoek deden 239.658 Zweedse jonge mannen mee in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, die in militaire dienst zaten. Follow-up volgde na meer dan 35 jaar. Volgens de onderzoekers is dit een observationele studie, dus kunnen er geen definitieve conclusies worden getrokken.

 

BMI

Op het moment van dienstplicht had bijna 12% van de mannen ondergewicht, 81% een normaal gewicht, 5% matig overgewicht, 1,5% zwaar overgewicht en 1% was obees. Tijdens de controleperiode, na gemiddeld 35 jaar, hadden 885 mannen darmkanker ontwikkeld en 384 rectale kanker. Mannen met een BMI tussen de 27,5 en 30 bleken twee keer zo veel kans te hebben om darmkanker te ontwikkelen dan degenen met een BMI tussen de 18,5 en 24.

 

Onstekingsprocessen

Mannen met een hoge erytrocytbezinkingssnelheid (15+ mm per uur), ook wel bezinking of BSE genoemd hebben meer kans (63%) om darmkanker te krijgen, dan mannen met een lage bezinking (minder dan 10 mm/uur). De bezinking is de snelheid in mm per uur waarmee rode bloedellen in een buisje onder invloed van de zwaartekracht naar beneden zakken. Het is een maat voor de activiteit van onstekingsprocessen in het lichaam, die is gemeten bij de proefpersonen.

 

Aanbeveling

De onderzoekers bevelen verder onderzoek aan om de rol van onstekingsprocessen en de BMI bij darmkanker beter te begrijpen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Risico colonkanker na twee weken verhoogd door Westers voedingspatroon’

Reageer op dit artikel