nieuws

Transvet gelinkt aan verminderde geheugenfunctie

Voedingswetenschap

Transvet gelinkt aan verminderde geheugenfunctie

Hogere consumptie van transvetzuren is geassocieerd met een verminderde geheugenfunctie. Deze link leggen onderzoekers van de University of California, San Diego School of Medicine in een studie die is gepubliceerd in PLOS ONE.

De onderzoekers beoordeelden de gegevens van 694 mannen, tussen de 20 en 45 jaar, die een vragenlijst invulden over hun voedingspatroon en een geheugentest maakten door het terughalen van woorden.  

 

Woorden herinneren

Gemiddeld konden de mannelijke deelnemers 86 woorden herinneren. Maar voor elke extra gram transvet per dag die ze consumeerden, konden ze 12 woorden minder woorden terughalen. Een verklaring hiervoor hebben de onderzoekers niet gevonden. De resultaten bleven gelijk na correctie van leeftijd, beweging, opleiding, etniciteit en stemming.

 

Transvet

Transvetten zijn volgens het Voedingscentrum nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Zo zou het ‘slechte’ LDL-cholesterol worden verhoogd en zou het ‘goede’ HDL-cholesterol worden verlaagd. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Transvetten kunnen voorkomen in koek, gebak en snacks. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Consumptie ‘ongezonde’ voedingsmiddelen gestegen

Reageer op dit artikel