nieuws

Verhoogd risico diabetes bij geboorte te klein kind

Voedingswetenschap

Verhoogd risico diabetes bij geboorte te klein kind

Kinderen die te klein of met een te laag gewicht zijn geboren, hebben een verhoogd risico om obesitas te ontwikkelen op de leeftijd van vijf à zes jaar. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Manon Ernst, dermatoloog in opleiding van het Maastricht UMC+.

Ernst ontwikkelde, op basis van data over lengte en gewicht in een gezonde populatie, een model om op vroege leeftijd het risico op overgewicht in te schatten. Wanneer blijkt dat een kind risico heeft op overgewicht kunnen volgens de haar interventies worden ingezet.

 

Nauwkeurig model

Het model dat Ernst ontwikkelde maakt een inschatting van het groeipatroon van kinderen en is daarin, naar eigen zeggen, nauwkeuriger dan de reeds bestaande modellen. Indien het daadwerkelijke  groeipatroon van een kind niet past in het verwachte groeipatroon, zijn interventies nodig om eventueel overgewicht op latere leeftijd te voorkomen.

 

Verandering van metabolisme

Volgens Ernst zijn te kleine kinderen of kinderen met een te laag geboortegewicht in de baarmoeder blootgesteld aan suboptimale omstandigheden, zoals minder voeding. De gedachte is dat daardoor hun metabolisme verandert, het past zich aan de omstandigheden van ondervoeding aan. Later kan dit leiden tot obesitas en het metabool syndroom, voorloper van onder meer diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Bron: Manon Ernst promoveerde op 15 april 2015 aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Haar proefschrift heet: Pevention of Obesity in Childhood.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nederlandse moeders geven langer borstvoeding dan vijf jaar geleden

 

Reageer op dit artikel