nieuws

Verminderd risico op baarmoederkanker met mediterraan dieet

Voedingswetenschap

Verminderd risico op baarmoederkanker met mediterraan dieet

Vrouwen die een mediterraan voedingspatroon volgen, hebben 57 procent minder risico om baarmoederkanker te krijgen, dan degenen die dit dieet niet volgen. Dat blijkt uit een onderzoek dat recent is gepubliceerd in de British Journal of Cancer.

De onderzoekers van de studie verklaren het gunstige effect door de variatie in het dieet van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vezels, fotochemicaliën en onverzadigde vetzuren.

 

Mediterrane dieet

De onderzoekers analyseerden de gegevens van drie studies, waaraan 5079 Italiaanse vrouwen deelnamen. De onderzoekers maten de naleving van het mediterrane dieet met behulp van een Mediterranean Diet Score (MDS). De score is gebaseerd op negen voedingsmiddelen die kenmerkend zijn voor het dieet, zoals een hoge inname van groenten, fruit, noten, granen, peulvruchten, aardappelen, vis, enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Verder weinig vlees, zuivelproducten en matig alcoholgebruik.  

 

Baarmoederkanker

De vrouwen die zeven tot negen voedingsmiddelen van het mediterrane dieet eten, hebben 57 procent minder risico op het krijgen van baarmoederkanker. De onderzoekers signaleren dat het positieve effect kan worden verklaard doordat het mediterrane dieet een combinatie is van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vezels, fotochemicaliën en onverzadigde vetzuren. Degenen die zes elementen eten van het mediterrane dieet hebben 46 procent minder risico op het krijgen van baarmoederkanker en degenen die vijf elementen eten 34 procent minder risico. Deelnemers die minder dan vijf componenten uit het mediterrane dieet eten, hebben geen verlaagd risico.   

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Noords voedingspatroon minder gunstig dan gedacht’

Bijna de helft minder kans op hart- en vaatziekten door mediterrane dieet

Reageer op dit artikel