nieuws

Koudere omgeving leidt tot verbeterde situatie bij diabetes type 2- patiënten

Voedingswetenschap

Koudere omgeving leidt tot verbeterde situatie bij diabetes type 2- patiënten

De insulinegevoeligheid van mensen met diabetes type 2 zou verbeteren door blootstelling aan een wat koudere omgeving. Dat tonen wetenschappers van de Universiteit van Maastricht aan met een nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Medicine.

Het gunstige effect wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door de spieren. Aan het onderzoek deden acht diabetes type 2- patiënten mee die gedurende 10 dagen tot zes uur werden blootgesteld aan een temperatuur van 14-16 graden Celsius.  

 

Insulinegevoeligheid

De onderzoekers vonden uit dat de gevoeligheid van spieren voor insuline stijgt met gemiddeld 43% door de koudere omgeving, waardoor de diabeten meer glucose uit het bloed opnemen.  Ze denken dat het veroorzaakt wordt door de spieren.

 

Volgens de onderzoekers is er wel meer onderzoek nodig om vast te stellen wat de effecten op lange termijn zijn van een tijdelijke blootstelling aan een lage temperatuur. Ook vinden ze het belangrijk te weten hoe lang mensen aan de kou moeten worden blootgesteld.

Verder willen de onderzoekers erachter komen wat de kernoorzaak is van de toegenomen capaciteit van de spieren om glucose op te nemen.

 

Bruinvet

De onderzoekers hadden van te voren gedacht dat het gunstige effect veroorzaakt zou worden door extra ‘(bruin)vetverbranding’, waardoor glucose zou worden verbrand op deze plekken. Dit effect blijkt ondergeschikt en veel kleiner dan de toegenomen verbranding in de spieren.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Minder risico op diabetes type 2 met meer vezel 

Reageer op dit artikel