nieuws

Proefdieronderzoek: hormoon laat energie verbranden, zonder te bewegen

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: hormoon laat energie verbranden, zonder te bewegen

Wetenschappers van de University of Southampton hebben een molecuul gemaakt, ‘compound 14’, dat ervoor zou kunnen zorgen dat het lichaam energie laat verbranden zonder te bewegen.

Het onderzoek bij muizen is recent gepubliceerd in Chemistry and Biology. Compound 14 laat cellen denken dat het lichaam energie nodig heeft. De cellen gaan het metabolisme activeren en glucose verbranden. Hetzelfde wat er gebeurt tijdens sporten.

 

Bloedglucosewaarde en gewichtsverlies

Twee verschillende groepen muizen met obesitas kregen zeven dagen een dagelijkse hoeveelheid compound 14 toegediend. De ene groep kreeg een ‘normaal’ dieet en de andere groep muizen een vetrijkdieet.

 

Bij de muizen die een ‘normaal’ dieet kregen, bleef de bloedglucose en het gewicht normaal. Dit in tegenstelling tot de groep muizen die een vetrijk dieet volgden. Bij die muizen daalde de bloedglucose tot bijna de normale niveaus. Ook daalde het lichaamsgewicht van de muizen die een vetrijkdieet kregen met 5 procent.

 

Langetermijneffect

De volgende stap van de onderzoekers is om het hormoon op lange termijn te testen. Ze geven aan dat er een grote kans is dat compound 14 veilig is voor mensen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Proefdieronderzoek: verzadigde vetten leiden tot verminderde dopaminefunctie

Reageer op dit artikel