nieuws

Proefdieronderzoek: ‘sojaboonolie zorgt voor meer obesitas dan fructose en kokosolie’

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: ‘sojaboonolie zorgt voor meer obesitas dan fructose en kokosolie’

Een voedingspatroon rijk aan sojaboonolie veroorzaakt meer obesitas dan een voedingspatroon rijk aan fructose, een suiker die vaak wordt gebruikt in frisdrank en verwerkte voedingsmiddelen.

Althans dat beweren onderzoekers van de University of California in een studie met muizen. De studie is recent gepubliceerd in PLOS ONE.

 

Onderzoeksgroepen

Wetenschappers gebruikten vier groepen mannetjesmuizen voor het onderzoek, die allemaal een verschillend soort dieet kregen met dezelfde hoeveelheid calorieën en 40 procent vet.

 

De eerste groep kreeg kokosolie, bij de tweede groep werd de helft van de kokosolie vervangen door sojaboonolie. Bij de andere twee diëten werd fructose toegevoegd.

Er is geen significant verschil gevonden in de hoeveelheid voedsel die is gegeten door de muizen.

 

Metabole effecten

De muizen op een hoog sojaboonoliedieet hadden een verhoogd gewicht, meer vetophoping, leververvetting, diabetes en insulineresistentie. Dit in tegenstelling tot de muizen op een hoog kokosoliedieet.

 

Fructose in de voeding had minder ernstige metabole effecten dan sojaboonolie, aldus de onderzoekers. Wel kregen de muizen problemen met de nieren en symptomen van inflammatoire darmziekte.  

 

Gewichtstoename

De muizen met een voedingspatroon rijk aan sojaboonolie hadden 25 procent meer gewichtstoename dan muizen met een voedingspatroon rijk aan kokosolie en 9 procent meer dan de muizen met een voedingspatroon rijk aan fructose. Deze laatste groep had 12 procent meer gewichtstoename dan de groep muizen met kokosolie.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Proefdieronderzoek: verzadigde vetten leiden tot verminderde dopaminefunctie

Reageer op dit artikel