nieuws

Proefdieronderzoek: verzadigde vetten leiden tot verminderde dopaminefunctie

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: verzadigde vetten leiden tot verminderde dopaminefunctie

Langdurige inname van verzadigde vetten bij ratten kan zorgen voor een verminderde gevoeligheid van het beloningssysteem in de hersenen, ongeacht het lichaamsgewicht. Dit leidt mogelijk tot compensatiegedrag, waarbij iemand op zoek gaat naar vet- en suikerrijk voedsel.

Deze conclusie trekken onderzoekers van de University of Montreal en het Chum Research Center (CRCHUM). De studie is recent gepubliceerd in Neuropsychopharmacology.

 

Diëten

Wetenschappers gebruikten drie groepen mannetjesratten voor het onderzoek. De eerste groep werd een controlegroep, waarin de ratten een vetarm dieet kregen met ongeveer een gelijke hoeveelheid van enkelvoudige onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren.

 

De tweede groep kreeg een enkelvoudig-onverzadigd-vet-dieet, waarvan 50% van de calorieën van het vet afkomstig was uit olijfolie. De derde groep schotelde de wetenschappers een verzadigd-vet-dieet voor, waarvan 50% van de calorieën van het vet uit palmolie kwam.

 

De drie diëten hadden dezelfde hoeveelheid suiker, eiwit, vet en calorieën. De onderzoekers lieten de dieren zelf bepalen hoeveel ze wilden eten.

 

Dopamine

Na acht weken hadden alle ratten nog steeds een vergelijkbaar lichaamsgewicht en ook de niveaus van insuline, leptine en relatieve glycemie waren onveranderd. Daarnaast kregen ze gedrags- en biochemische testen, om de werking van het dopaminesysteem te indiceren.

 

De onderzoekers stelden vast dat de ratten op het palmvet-dieet een significant verminderde dopaminefunctie hadden. Dit zou volgens hen kunnen leiden tot compensatiegedrag door te zoeken naar een beloning.

 

Dat wil zeggen dat er zal worden gezocht naar nog meer vet- en suikerrijke voedingsmiddelen om hetzelfde niveau van plezier of beloning te krijgen. De wetenschappers denken dat dit komt doordat de verzadigde vetten zouden zorgen voor een directe actie van het dopaminesysteem in de hersenen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Palmolie, veelzijdig ingrediënt en bron van vetten

Reageer op dit artikel