nieuws

RIVM brengt risico voor hyperkaliëmie in kaart

Voedingswetenschap

RIVM brengt risico voor hyperkaliëmie in kaart

Het zou vrijwel onmogelijk zijn om via voeding te veel kalium binnen te krijgen. Bij gezonde mensen zou het ingenomen kalium namelijk weer worden uitgescheiden via de nieren. Dit schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport.

In het rapport zijn gegevens van de kaliuminname in Nederland en de potentiële risicogroepen voor hyperkaliëmie in kaart gebracht.

Op dit moment bereidt de Gezondheidsraad een nieuw advies Richtlijnen Goede Voeding voor, deze informatie kan hier nog voor worden gebruikt.

 

Natriumchloride en kaliumchloride

De aanleiding voor het onderzoek is dat Nederlanders te veel zout binnenkrijgen. De voedingsmiddelenindustrie heeft aangegeven de hoeveelheid zout in de vorm van natriumchloride in producten te verlagen. Dit zou het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten verkleinen. Een methode om het zoutgehalte in producten te verlagen is door gebruik te maken van zoutvervangers, zoals kaliumchloride.

 

Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, doordat het effect van natrium (bloeddrukverhoging) tegenwerkt. Kalium zit in groente en fruit, aardappelen en vlees. 

 

Risicogroep

Het rapport stelt dat patiënten met ernstige nierschade de belangrijkste groep mensen is die risico kan lopen op een verhoogd kaliumgehalte. Deze mensen zijn gebonden aan een kaliumbeperkt dieet.

 

Hyperkaliëmie

Ernstige hyperkaliëmie kan voor iedereen levensbedreigend zijn. Dit komt doordat hartritmestoornissen, een actuele hartstilstand of spierverlammingen kunnen optreden. Andere groepen zouden mogelijk risico kunnen lopen op hyperkaliëmie door een combinatie van factoren. Dit kunnen mensen zijn die niet weten dat ze een verstoorde nierfunctie hebben en daarnaast kalium binnenkrijgen via supplementen, of bepaalde medicijnen gebruiken, zoals ACE-remmers en kaliumsparende diuretica.

 

Lees meer op Voeding Nu online:

‘Natrium geen effect op bloeddruk van adolescent, kalium wel’

Reageer op dit artikel