nieuws

‘Gezond zwanger: kind minder lichaamsvet en verlaagde kans diabetes’

Voedingswetenschap

‘Gezond zwanger: kind minder lichaamsvet en verlaagde kans diabetes’

Een kind op vijfjarige leeftijd zou minder lichaamsvet en minder kans hebben op diabetes type 2 wanneer de moeder een gezond gewicht heeft en voldoende vitamine D binnenkrijgt tijdens de zwangerschap.

Deze conclusie trekken onderzoekers van een studie die is gepubliceerd in PLOS ONE. Het onderzoek vond plaats in Amsterdam en 1800 vrouwen en hun kinderen deden mee.

 

Overgewicht en vitamine D tekort

Overgewicht en een tekort aan vitamine D bij zwangere vrouwen hebben een negatief effect.  Hun kinderen zouden op vijfjarige leeftijd een hoger insulinegehalte in het bloed hebben.

 

Dit in tegenstelling tot kinderen van moeders met een gezond gewicht en voldoende vitamine D tijdens de zwangerschap.

 

De onderzoekers zagen vaak dat als vrouwen overgewicht hebben, ze ook een tekort hebben aan vitamine D. Een mogelijke verklaring zou een verkeerde voedingsinname kunnen zijn. 

 

Verhoogde kans op diabetes

Ook blijkt uit het onderzoek dat 40 procent van de deelnemende zwangere vrouwen een tekort heeft aan vitamine D. Dit in combinatie met overgewicht zou volgens het onderzoek kunnen leiden tot een verhoogde kans op diabetes.

 

Lichaamsvet

Verder blijkt dat lagere vitamine D-gehaltes bij zwangere vrouwen ervoor zorgen dat hun kinderen op de leeftijd van vijf jaar relatief veel lichaamsvet hebben.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Ongezondere leefstijl tijdens zomervakantie bij Amerikaanse kinderen’

Reageer op dit artikel