nieuws

Minder kans op kanker door consumeren groente en fruit

Voedingswetenschap

Minder kans op kanker door consumeren groente en fruit

Mensen die veel (5 porties) groente en fruit eten zouden een kleinere kans hebben op mondholtekanker. Dat blijkt uit een nieuw Nederlands onderzoek, meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit een Nederlandse Cohort Studie waaraan meer dan 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar meededen.

 

Mondholtekanker

Volgens het fonds is de afgelopen tien jaar het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent en bij de mannen met 16 procent.

 

De studie laat zien dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst bij mondholtekanker.

 

Vitamine C en Vitamine E

Ook blijkt uit het onderzoek dat vitamine C uit de voeding zou kunnen zorgen voor een kleinere kans op hoofd-halskanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker.   

 

Advies

Ter preventie van mondholtekanker adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit.

 

Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag vijf porties groente en fruit te eten. Eén portie is ongeveer de hoeveelheid die in een hand past. Ook geeft het fonds aan het belangrijk te vinden niet te roken, geen alcohol te drinken of dit te beperken tot één glas per dag voor vrouwen en twee per dag voor mannen.

 

Het Nederlandse onderzoek is een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Vierdaagsewandelaars gezonder dan de gemiddelde Nederlander’

Reageer op dit artikel