nieuws

Vrouwen vaak slecht gediagnostiseerd

Voedingswetenschap

Vrouwen vaak slecht gediagnostiseerd

In Nederland overlijden elke dag 57 vrouwen aan een hart- of vaatziekte en worden er 440 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen vanwege hart- en vaatziekten. Vaak worden vrouwen met aan deze ziekte gerelateerde klachten als vermoeidheid of hartkloppingen verkeerd gediagnostiseerd.

Om bovenstaande reden is de Hartstichting gestart met de campagne ’Elke dag telt’, om geld in te zamelen voor onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten bij vrouwen. De onderzoeken moeten leiden tot meer inzicht in de voortekenen en klachten. Ook zal er onderzoek gedaan worden om te bepalen of er erfelijke aanleg aanwezig is en worden er nieuwe tests ontwikkeld waarmee patiënten en artsen sneller en eerder hart- en vaatziekten kunnen vaststellen.

 

Klachten herkennen

Zowel artsen als de vrouwen zelf denken dat de klachten vaak te maken hebben met stress of overgangsklachten waardoor de ernstige onderliggende oorzaken niet herkend worden. Naar schatting leven meer dan 500.000 vrouwen met een hart- of vaatziekte.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Mediterrane leefstijl verlaagt mogelijk hart- en vaatziekten door verlaging triglyceriden 

Gebrek aan kennis over diëtist kost maatschappij veel geld

Reageer op dit artikel