nieuws

Kankermedicijn 40 procent beter opgenomen met cola

Voedingswetenschap

Kankermedicijn 40 procent beter opgenomen met cola

Een medicijn tegen longkanker (erlotinib) wordt beter in het bloed opgenomen door het tablet in te nemen met een glas cola in plaats van water. Dit meldt het Erasmus MC.

Internist-oncoloog Ron Mathijssen en ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen zochten in hun onderzoek naar een oplossing voor de verslechterde opname van erlotinib. Veel patiënten met kanker gebruiken voor de medicatie die ze krijgen maagbeschermers om maagproblemen te voorkomen. Maagbeschermers zijn echter niet bevorderlijk voor de opname van erlotinib.

 

Maagbeschermers

Veel longkanker patiënten worden behandeld met het medicijn erlotinib. Dit is een tablet dat in het bloed wordt opgenomen wanneer hij oplost in de maag. Dit verloopt het snelst wanneer de zuurgraad van de maag hoog is. Door het gebruik van maagbeschermers wordt de zuurgraad van de maag echter verlaagd, waardoor het medicijn slechter wordt opgenomen.

 

Cola

Cola heeft een hoge zuurgraad, wat daardoor de zuurgraad in de maag tijdelijk verhoogt. Zelfs met gebruik van maagbeschermers wordt Erlotinib door inname met cola gemiddeld 40 procent beter opgenomen in het bloed. Bij sommige patiënten was er een verbeterde opname van meer dan 100 procent. Bij patiënten die geen maagbeschermers gebruikten, bleek de opname van het medicijn ook verbeterd maar in mindere mate.

 

Of andere zure drankjes hetzelfde effect hebben is nog niet bekend.

 

2015 European Cancer Congress

Mathijssen en Van Leeuwen presenteren deze bevindingen tijdens het 2015 European Cancer Congress. Dit oncologiecongres wordt gehouden op zondag 27 september in Wenen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Carcinogene stoffen tijdens zwangerschap mogelijk oorzaak kinderkanker

Reageer op dit artikel