nieuws

Landelijke campagne tegen voedselinfecties

Voedingswetenschap

Landelijke campagne tegen voedselinfecties

Het Voedingscentrum start de landelijke campagne ‘Ziekmakers zie je niet’ om de kans op voedselinfecties te verkleinen. In de campagne worden UV-afbeeldingen gebruikt van bekende ziektemakers in herkenbare keukensituaties.

Ongeveer 700.000 Nederlanders lopen jaarlijks een voedselinfectie op. Dat betekent dat er ongeveer 2.000 mensen per dag ziek worden door voedsel. Veel van deze gevallen ontstaan in eigen keuken. Panelwizard heeft in opdracht van het Voedingscentrum ruim 15.000 personen ondervraagd die minimaal 1 keer per week koken. Van de ondervraagden wist 48 procent niet dat je niet altijd kan zien of ruiken of voedingsmiddelen nog goed zijn of niet. Ook denkt 35 procent dat een theedoek die gewassen is op 40 graden hygiënisch schoon is, terwijl dit pas het geval is bij 60 graden.

Bacteriegroei

Bacteriën hebben bepaalde omstandigheden nodig om te kunnen groeien. Temperatuur is daar één van. Een leefomgeving van 15 tot 60 graden is voor bacteriën ideaal, waardoor ze erg snel vermenigvuldigen. Onder de 0 en boven de 60 graden kunnen bacteriën niet groeien. Een koelkast op 4 graden zorgt er daardoor voor dat bacteriën minimaal kunnen groeien.

Tips

Om voedselinfecties te voorkomen geeft de campagne 5 tips:

  • Kopen: Koop gekoelde producten als laatste
  • Wassen: Verschoon elke dag je vaatdoekje
  • Scheiden: Snij vlees op een aparte snijplank
  • Verhitten: Schep eten om in de magnetron
  • Koelen: Zet je koelkast op 4 graden

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Groenten grootste bron van infecties
Lichte stijging voedselvergiftigingen

Reageer op dit artikel