nieuws

Meer onderzoek naar preventie en behandeling Alzheimer

Voedingswetenschap

Meer onderzoek naar preventie en behandeling Alzheimer

Wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer staat steeds hoger op de agenda. Ook komt er meer geld voor beschikbaar. Dit meldt hoofdonderzoeker prof. dr. Wiesje van der Flier van het VUmc Alzheimercentrum die op 23 september het hoogleraarschap aanvaardt.

Volgens Van der Flier vormt Alzheimer een grote uitdaging in de gezondheidszorg. In Nederland zijn er zo’n 250.000 mensen met de ziekte Alzheimer. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dementie, waaronder Alzheimer, tegenwoordig één van de meest voorkomende doodsoorzaken en is het momenteel de duurste aandoening in Nederland. Toch is er weinig bekend over het ontstaan van Alzheimer. Ook is er nog geen geneesmiddel.

Onderzoek

Van der Flier ziet de toekomst positief in. Ze vertelt tijdens haar oratie op 23 september over een positieve ontwikkeling in onderzoeksmethoden en -technieken. Ook is er een verdiepingsslag in de diagnostiek. Zo meldt Van der Flier dat ultraprecieze diagnostiek bepalend wordt voor de behandeling. Voor de toekomst voorspelt zij dat een behandeling door middel van een combinatie van medicijnen aangevuld zal worden met persoonlijk advies over een aangepaste leefstijl.

Het Alzheimermysterie

Van der Flier schreef samen met neuroloog Philip Scheltens het boek ‘Het Alzheimermysterie’.  In het boek vertellen zij wat de ziekte inhoudt, het verschil met andere vormen van dementie, de behandeling en hoe het te voorkomen is. Per verkocht boek gaat er 2 euro naar wetenschappelijk onderzoek.

Vandaag is het ‘Wereld Alzheimer Dag’. Om deze reden zullen Van der Flier en Scheltens vanavond (21 september) te zien bij RTL Late Night.

Lees verder op Voeding Nu online:
Slechte controle bloedglucose vijftig procent meer kans op dementie
Alzheimer-risico vergroot door hoge bereidingstemperatuur voedsel

Reageer op dit artikel