nieuws

Melk vermindert vermogen ziekmakende bacterie

Voedingswetenschap

Melk vermindert vermogen ziekmakende bacterie

De ziekmakende bacterie Campylobacter wordt sterk geremd door gepasteuriseerde melk en babyvoeding. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC.

Onderzoeker dr. Rogier Louwen en zijn team onderzochten in samenwerking met FrieslandCampina de invloed van gepasteuriseerde melk op de Campylobacter-bacterie. Dit deden zij door darmcellen te kweken en deze te incuberen met melk waarin de bacterie zat.

Campylobacter

De bacterie Campylobacter zorgt jaarlijks voor meer ziektegevallen dan Samonella. Er zijn maar weinig bacteriën nodig om een voedselinfectie te veroorzaken. De bacterie komt meestal van kippen, maar ook bij varkens, rauwe melk of rauwe groente komt het voor. Ziekteverschijnselen treden meestal pas na 48 uur tot 1 week na besmetting op. De klachten als koorts, diarree, buikpijn houden ongeveer 5 tot 7 dagen aan.

Remming door melk

Onderzoekers ontdekten dat in de gekweekte darmcellen de ziekmakende werking van de bacterie geremd werd door gepasteuriseerde melk en babymelk. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat deze remming precies veroorzaakt en of het ook werkzaam is voor andere bacteriën.

Bijeenkomst zuivel

Op 21 januari houdt Voeding Nu in samenwerking met NZO een bijeenkomst over zuivel met bijzondere aandacht voor probiotica. Hierin zal de wisselwerking tussen zuivel en darmstelsel veelvuldig aan bod komen. Accreditatie voor diëtisten is aangevraagd. Kijk hier voor het programma.

Lees verder op Voeding Nu online:
Landelijke campagne tegen voedselinfecties
Intensivering en innovatie in de zuivel

Reageer op dit artikel