nieuws

Probiotica hulpmiddel bij voedselovergevoeligheid

Voedingswetenschap

Probiotica hulpmiddel bij voedselovergevoeligheid

Tijdens het 23ste Folia Orthica symposium is naar voren gekomen dat probiotica een belangrijke rol kunnen spelen bij voedselovergevoeligheid.

Het symposium, dat plaatsvond op 17 september, had als thema Voedsel en Overgevoeligheid. Zes sprekers kwamen die dag aan het woord over dit onderwerp.

 

Voedselovergevoeligheid

De organisator van het symposium meldt dat 25 procent van de Nederlanders last heeft van een voedselovergevoeligheid. De klachten kunnen zich in vele vormen uiten zoals gasvorming, diarree of huiduitslag. Deze overgevoeligheid kan komen door genetische, epigenetische, mitochondriale of microbiële factoren. Drs. Anna Kruyswijk vertelde tijdens het symposium dat ook de productiewijze van voedsel kan bijdragen aan het ontstaan van voedselovergevoeligheid. 

 

Probiotica

De meeste mensen met een voedselovergevoeligheid vermijden de producten waar ze klachten van krijgen. Prof. Ger Rijkers gaf echter tijdens het symposium aan dat dit niet altijd de beste oplossing is. Het supplementeren van probiotica is volgens hem een betere optie. De darmen, microbiotica en het immuunsysteem vormen volgens de sprekers de schakel tussen voedsel en overgevoeligheidsklachten.

 

Bijeenkomst Zuivel

Op 21 januari houdt Voeding Nu in samenwerking met NZO een bijeenkomst over zuivel met bijzondere aandacht voor probiotica. Hierin zal de wisselwerking tussen zuivel en darmstelsel veelvuldig aan bod komen. Accreditatie voor diëtisten is aangevraagd. Kijk hier voor het programma.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Probiotica speelt mogelijk een rol bij behandeling pinda-allergie

Verband tussen darmflora en vetstofwisseling

Reageer op dit artikel