nieuws

Proefdieronderzoek: ‘Visolie stimuleert gezonde darmflora’

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: ‘Visolie stimuleert gezonde darmflora’

Visolie kan een positieve invloed hebben op de bacteriën in de darmen die zorgen voor een gezonde stofwisseling. Althans, bij muizen. In een recent onderzoek zijn de gezondheidseffecten van een dieet dat rijk is aan visolie of een dieet dat rijk is aan varkensvet bij muizen met elkaar vergeleken.

Uit de resultaten van het proefdieronderzoek blijkt dat verschillende soorten vet, de groei van verschillende soorten bacteriën in de darm stimuleert. Stofwisselingsveranderingen
In het onderzoek kregen muizen 11 weken lang varkensvet of visolie. De onderzoekers wilden uitzoeken of darmbacteriën bijdragen aan stofwisselingsveranderingen die kenmerkend zijn voor diëten die rijk zijn aan gezonde of ongezonde vetten.  Met deze informatie hopen ze een passende interventie te bepalen voor een optimale stofwisseling in mensen.

Ontstekingen

De consumptie van varkensvet stimuleert de groei van de bacterie Bilophila, die gelinkt is aan ontstekingen in het darmkanaal. De consumptie van visolie verhoogt de aanwezigheid van de bacterie Akkermansia muciniphila, waarvan bekend is dat het bij muizen de gewichtstoename verlaagt en de glucosestofwisseling verbetert.

Transplantatie

Om de effectiviteit van de bacteriën te testen zijn er fecale transplantaties uitgevoerd. De groep muizen die varkensvet gevoerd kreeg, kreeg de bacteriën van de andere groep muizen binnen en vice versa. Hieruit kon worden afgeleid dat de bacteriën invloed hebben op de darmgezondheid.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Proefdieronderzoek betere opslag van visolie door grote wekelijkse inname

Positieve effecten voor kankerpatiënten door omega-3-vetzuren

Reageer op dit artikel