nieuws

Toename geboortegewicht door ijzersuppletie tijdens zwangerschap

Voedingswetenschap

Toename geboortegewicht door ijzersuppletie tijdens zwangerschap

Dagelijkse toediening van ijzer bij zwangere vrouwen in Kenia leidt tot een toename in geboortegewicht. Ook zou het de zwangerschap verlengen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit.

De studie werd opgezet om te achterhalen of het toedienen van ijzer bij zwangere vrouwen het risico op malaria verhoogt. Onderzoekers plaatste 470 zwangere Keniaanse vrouwen in 2 groepen die dagelijks ijzersupplementen of een placebo ontvingen tot een maand na de geboorte. Daarnaast kregen de vrouwen tijdens de interventie door voedselverrijking 5,7 mg ijzer per dag binnen en op gezette tijden een behandeling tegen malaria.

IJzergebrek

In Afrika lijdt 57 procent van de zwangere vrouwen aan bloedarmoede. De belangrijkste oorzaak hiervan is ijzergebrek, maar de gezondheidsvoordelen van ijzersuppletie is nog onzeker.  Er zijn aanwijzingen dat het toedienen van ijzer het risico van infectieziekten, waaronder malaria, verhoogt.

Geboortegewicht

De onderzoekers vonden geen effect van ijzersuppletie tijdens de zwangerschap op het risico van malariabesmetting. Wel leidde de ijzersuppletie tot een toename in geboortegewicht van gemiddeld 150 gram. Het risico op een laag geboortegewicht daalde met 58 procent. Een hoger geboortegewicht zorgt ervoor dat kinderen minder vaak ziek zijn of zelfs sterven in het eerste levensjaar. Daarnaast bevordert een hoger geboortegewicht lichamelijke groei, geestelijke ontwikkeling en is er een lager risico op chronische ziekten op latere leeftijd. Het risico op een laag geboortegewicht daalde met 58 procent.

Overige gezondheidsvoordelen

Uit het onderzoek bleek ook dat de zwangerschapsduur en de lengte van het pasgeboren kind toenamen. Daarnaast was de lichaamsvoorraad van ijzer bij zowel de baby als de moeder hoger.

 Bron: Mwangi MN, Roth JM, Smit MR, Trijsburg L, Mwangi AM, Demir AY, Wielders JPM, Mens PF, Verweij JJ, Cox SE, Prentice AM, Brouwer ID, Savelkoul HFJ, Andang’o PEA, Verhoef H. Effect of daily antenatal iron supplementation on Plasmodium infection in Kenyan women: a randomized clinical trial. JAMA 2015, doi:10.1001/jama.2015.9496

 
Lees verder op Voeding Nu online:
Gezond zwanger: kind minder lichaamsvet en verlaagde kans diabetes
Gezondheidsrisico verhoogd bij zwangere vrouwen met obesitas

Reageer op dit artikel