nieuws

Verband tussen darmflora en vetstofwisseling

Voedingswetenschap

Verband tussen darmflora en vetstofwisseling

De bacteriën in de darm hebben invloed op het gewicht, vetgehalte en de hoeveelheid goede cholesterol (HDL) van mensen. Dit blijkt uit onderzoek van het University Medical Center Groningen.

Onderzoekers bestudeerde voor het onderzoek 893 Nederlanders om te bepalen in welke mate darmbacteriën invloed hebben op het lichaamsgewicht (BMI), vetgehalte in het bloed (triglyceriden) en cholesterol. Ze hopen door dit verband te trekken een nieuwe preventie en behandeling van hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Darmbacteriën

Micro-organismen en mensen kunnen niet zonder elkaar. Het menselijk lichaam bevat triljoenen micro-organismen. Deze helpen om voedsel te verteren en ons immuunsysteem scherp te houden. De onderzoekers noemen de bacteriën in de darm zelfs een extra orgaan, omdat zij een zodanige rol spelen in de algehele gezondheid. Door dit onderzoek hebben zij 34 bacteriën geïdentificeerd die een positieve rol spelen bij BMI, triglyceriden en HDL. Het BMI en de hoeveelheid triglyceriden in het bloed zouden door deze bacteriën minder worden en het HDL zou hoger worden.

Hart- en vaatziekten

BMI, triglyceridenwaarden en cholesterol gaan hand in hand.  Als de BMI te hoog is (> 25), zijn de triglyceridenwaarden en cholesterol vaak ook hoger dan gezond is. Triglyceriden zijn essentiële vetcellen in de bloedbaan, als daar een teveel van is (> 1,7 mmol/l) wordt het vet opgeslagen en worden we dikker. Het BMI gaat daardoor dus omhoog, maar ook het cholesterol stijgt hierdoor. Cholesterol is ook een soort vet en fungeert als bouwstof voor cellen en hormonen. Een te hoog cholesterol (> 5 mmol/l) verhoogt echter de kans op hart- en vaatziekten. HDL is een type cholesterol dat het teveel aan cholesterol in het bloed afvoert om zo het totaalcholesterol op peil te houden.

Nieuwe behandeling

De onderzoekers hopen dat de uitkomst van dit onderzoek kan leiden tot nieuwe behandelingen om hart- en vaatziekten te voorkomen. De darmflora is zodanig te beïnvloeden door middel van voeding, pro- en prebiotica dat zij mogelijk een grote rol kunnen spelen in nieuwe preventie onderzoeken.

Lees verder op Voeding Nu online:
Proefdieronderzoek visolie stimuleert gezonde darmflora
Probiotica speelt mogelijk een rol bij behandeling pinda-allergie

Reageer op dit artikel