nieuws

Mogelijk verband tussen vitamine D en longkanker

Voedingswetenschap

Mogelijk verband tussen vitamine D en longkanker

Een verhoging van 10 nmol/l vitamine D in het bloed verlaagt mogelijk de kans op longkanker met 5 procent bij mensen met een vitamine D tekort. Dit blijkt uit onderzoek  dat gepubliceerd is in de Journal of Cancer Causes & Control van het Nederlandse chemiebedrijf DSM.

Hoofdonderzoeker van de studie geeft aan dat er een groeiend aantal observationele experimenten worden uitgevoerd, waarin de effectiviteit van vitamine D op verschillende soorten kanker wordt onderzocht. De uitkomsten van deze experimenten bleken echter inconsistent. Prof. Li-qiang Qin en zijn team van Soochow Universiteit in China onderzochten daarom 10 verschillende studies en analyseerden de resultaten hiervan.  Uit deze analyse bleek dat bij een vitamine D tekort de kans op longkanker wordt verlaagd met 5 procent door iedere verhoogde bloedwaarde van 10nmol/l.

Longkanker

Longkanker staat volgens de World Health Organization (WHO) in de top 5 van meest voorkomende kankersoorten bij zowel mannen als vrouwen. Ook is het één van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. Qin vertelt dat er meer onderzoek nodig is om meer inzicht te krijgen op het positieve effect dat vitamine D kan hebben op het risico op kanker. De uitkomsten van het onderzoek dragen volgens hem wel bij aan de toenemende bewustwording van het effect vitamine D op de gezondheid.

Vitamine D

88 procent van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D. Onderzoek naar de gevolgen en effecten hiervan is belangrijk omdat dit tekort een wereldwijd probleem is.  Vitamine D heeft onder andere effect op de botstofwisseling, spierfunctie en het immuunsysteem. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat vitamine D van belang is voor de algehele gezondheid. DSM is leverancier van vitamine D.

Lees verder op Voeding Nu online:
Geen verschil in opname omega-3 uit vis- of krillolie

De invloed van voeding op onze botten

Reageer op dit artikel