nieuws

Proefdieronderzoek: Mogelijk gunstige effecten vitamine D bij dialyse

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: Mogelijk gunstige effecten vitamine D bij dialyse

Toediening van vitamine D kan voor een vermindering van problemen tijdens peritoneale dialyse zorgen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek met diermodellen van Andrea Stavenuiter. Op 8 oktober promoveerde ze aan het VUmc.

Dialyse is een belangrijk onderdeel van de behandeling van nierpatiënten. De filterfunctie van de nieren wordt door middel van de dialyse overgenomen. Er bestaan 2 vormen van dialyseren. Peritoneale dialyse  en hemodialyse .

 

Peritoneaal dialyse

Stavenuiter meldt dat er wereldwijd ongeveer 200.000 nierpatiënten gebruik maken van peritoneale dialyse . Dit is een vorm van dialyseren waarbij via een katheter het bloed wordt gezuiverd via de buikholte. De complicaties bij deze dialysevorm zijn onder andere verdikking in de buikwand, vorming van nieuwe bloedvaten en toename van ontstekingscellen. Deze veranderingen kunnen leiden tot een vergrote kans op buikvliesontsteking en een verlaagde effectiviteit van de dialyse.

 

Bij hemodialyse filtert een machine het bloed. Deze is direct aangesloten op een bloedvat. Dit zorgt ervoor dat de patiënt vast zit aan de machine. Peritoneale dialyse zorgt voor meer vrijheid en is minder vermoeiend voor de patiënt. 

 

Verlenging dialyse

Stavenuiter ontdekte in haar diermodellen dat toediening van vitamine D tijdens de dialyse leidt tot vermindering van de nadelen van peritoneale dialyse. Ook toonde ze aan dat vitamine D belangrijk is voor het functioneren van de nieren en schade aan de nieren kan voorkomen en herstellen. Hierdoor zou de dialyse langer mogelijk zijn. Momenteel wordt het effect van 2 soorten vitamine D op het buikvlies onderzocht bij patiënten peritoneale dialyse. De resultaten hiervan worden eind 2015 verwacht.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

RIVM brengt risico voor hyperkaliemie in kaart

Consumentenbond: Veel levensmiddelen bevatten nog te veel zout

Reageer op dit artikel