nieuws

Symposium: Steeds meer bekend over microbiota

Voedingswetenschap

Symposium: Steeds meer bekend over microbiota

Het darmmicrobioom blijft een ingewikkeld en mysterieus onderdeel van de gezondheid van de mens, maar langzaam aan komt er steeds meer inzicht in de functies van micro-organismen in het maagdarmstelsel. Zo bleek ook tijdens het Yakult symposium Gezonder oud worden, microbiota-modulatie door leefstijlinterventie van 13 oktober.

Het lichaam bevat 100 biljoen bacteriën. Dit komt neer op ongeveer 1,5 kg lichaamsgewicht. In ieder mensenlichaamleven rond de 150 bacteriesoorten en meer dan 1200 virussoorten in de darmen. 

 

Symposium

Tijdens het Yakult symposium gingen sprekers in op verschillende functies van het microbioom. Er werd onder andere ingezoomd op de aanwezigheid, ontwikkeling en werking van microbiota in het menselijk lichaam. Zo blijkt dat het bij de functie van het microbioom niet alleen draait om de bacterien in de dikke darm, maar dat er steeds vaker op andere plekken in het maagdarmstelsel functies worden ontdekt. ‘We weten steeds meer en we zien steeds meer, zegt prof. dr. Eric Claassen, Immunoloog bij Erasmus MC Virologie & AthenaInstituut VU. Hij trad als dagvoorzitter op. Volgens hem zijn harde bewijzen voor de positieve effecten van het microbioom op de gezondheid vooralsnog niet voldoende voorhanden, ‘maar dat komt, er wordt aan gewerkt’.

 

Gedurende de middag gaven experts dr. Ben van Ommen, Prof. dr. Stefano Salvioli, Prof. dr. Bruno Pot en Prof. dr. Renger Witkamp een overzicht van nieuwe wetenschappelijke inzichten omtrent microbiota en gezondheid. 

Tijdens het avondprogramma werd er dieper ingegaan op de klinische praktijk. Hier spraken prof. dr. Lisette de Groot, dr. Ines von Rosenstiel en dr. Gert Jan van der Putten op basis van hun expertise over gezond ouder worden. 

 

In het novembernummer van Voeding Nu volgt een uitgebreid verslag van het symposium.

Voeding Nu is mediapartner van het symposium Gezonder oud worden, microbiota-modulatie door leefstijlinterventie.

Symposium Zuivel

Op 21 januari houdt Voeding Nu in samenwerking met NZO een bijeenkomst over zuivel met bijzondere aandacht voor het microbioom, pro- en prebiotica. Hierin zal de wisselwerking tussen zuivel en darmstelsel veelvuldig aan bod komen. Accreditatie voor diëtisten is aangevraagd. Kijk hier voor het programma.

Lees verder op Voeding Nu online:
Productnieuws: Gezondheidsclaim Yakult bevestigd
Probiotica hulpmiddel bij voedselovergevoeligheid

Reageer op dit artikel