nieuws

Eiwitbouwstenen uit melk terug te vinden in menselijk spierweefsel

Voedingswetenschap

Eiwitbouwstenen uit melk terug te vinden in menselijk spierweefsel

Na inname van melkeiwit zijn in de spiermassa gedeelten van eiwitten terug te vinden, die in een eerder stadium zijn ingespoten bij een koe. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

De Maastrichtse wetenschappers probeerden het proces van spiermassaverlies beter te begrijpen en tegen te gaan door onderzoek te doen naar bijvoorbeeld het optimaliseren van het voedingspatroon. De consumptie van voldoende eiwitten is namelijk essentieel voor optimale spieropbouw. De resultaten van de studie zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Labelen

Om de eiwitten te volgen zijn bepaalde aminozuren gelabeld. Zo blijven ze herkenbaar. Deze gelabelde eiwitbouwstenen zijn bij een koe ingespoten, waar ze uiteindelijk terechtkomen in het melkeiwit caseïne. Twaalf jonge, gezonde mannen kregen voor het onderzoek 20 gram van dit eiwit binnen via een melkdrankje, vergelijkbaar met de hoeveelheid in een normale maaltijd. Na consumptie breekt het menselijk lichaam het caseïne-eiwit weer af. De vrijgekomen bouwstenen, die nog steeds zijn gelabeld, worden vervolgens gebruikt voor de aanmaak van nieuwe eiwitten.

Nieuw spierweefsel

Vijf uur na consumptie van het melkdrankje bleek iets meer dan de helft van de gelabelde aminozuren terug te vinden in de bloedcirculatie van de deelnemers. Daarvan werd ongeveer 20 procent teruggevonden in nieuw aangemaakt spierweefsel. “Omgerekend wordt er dus zo’n twee gram van het ingenomen eiwit rechtstreeks ingebouwd in nieuw spierweefsel”, zegt projectleider prof. dr. Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van Inspanning. “Die aminozuren zijn nog exact hetzelfde als de aminozuren die veel eerder werden ingespoten bij de koe.” Zijn conclusie is dan ook dat je letterlijk bent, wat je eet.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Extra eiwit in de voeding beïnvloedt de metabole gezondheid

Reageer op dit artikel