nieuws

‘Groente tegen borstkanker’

Voedingswetenschap

‘Groente tegen borstkanker’

Het eten van veel groente zou de kans op borstkanker kunnen verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutritrion.

Het gaat om een epidemiologisch onderzoek dat is uitgevoerd door verschillende onderzoekscentra over de hele wereld. In Nederland keken onderzoekers van het Julius Center naar het verband tussen groente- en fruitinname en het risico op borstkanker. Groente en fruitinname
Voor het onderzoek werden tussen 1992 en 2000 335.054 vrouwen uit verschillende landen gevolgd. De groente- en fruitconsumptie werd nagegaan door middel van landspecifieke vragenlijsten. Na ongeveer 11 jaar volgde een follow-up waaruit bleek dat er geen verband was tussen fruitinname en het risico op borstkanker. Wel kwam naar voren dat de vrouwen die de meeste groenten aten, een lagere kans hadden op het ontwikkelen van de ziekte.

Ellen Kampman

Professor Ellen Kampman (WUR) reageert op Foodlog op het onderzoek: ‘Er was met name al bewijs dat de inname van veel plantaardige voeding bij rokers de kans op mond-, keel- en longkanker verkleint. Nu het onderzoek langer loopt, kunnen we meer specificeren naar verschillende tumoren en zien we dat dit effect ook geldt bij borstkanker.’

Lees verder op Voeding Nu online:
Minder kans op kanker door consumeren groente en fruit
Mogelijk verband tussen vitamine D en longkanker

Reageer op dit artikel