nieuws

Ondanks aanbevelingen wordt te weinig foliumzuur geslikt

Voedingswetenschap

Ondanks aanbevelingen wordt te weinig foliumzuur geslikt

Het neuraal buis defect (zoals een open ruggetje of open schedel) komt in Europa nog net zo vaak voor als twintig jaar geleden. Dat blijkt uit Europees onderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal.

Neuraal buis defect is een veel voorkomende aandoening met ernstige gevolgen voor de gezondheid van de baby’s en het leven van hun families. In 1991 werd bekend dat de kans op een baby met een neuraal buis defect met 72% wordt verminderd als vrouwen rondom bevruchting en zwangerschap foliumzuur slikken.  Sindsdien raden beleidsmakers vrouwen wereldwijd aan om foliumzuur te slikken als ze vruchtbaar zijn en in staat om kinderen te krijgen.

Foliumzuur verrijking

In de Verenigde Staten bleek het voorkomen van neurale buis defecten in de jaren na deze aanbeveling in niet te dalen. Daarom besloot de Amerikaanse overheid in 1998 allerlei graanproducten, zoals brood, rijst en pasta, te verrijken met foliumzuur. Inmiddels hebben wereldwijd al 80 landen een soortgelijke aanpak. Op deze manier krijgen alle vrouwen foliumzuur binnen. Onderzoeken tonen aan dat in deze landen het voorkomen van neurale buis effecten sterk is gedaald.

Aanbeveling niet genoeg

In het artikel, waar onder andere de Universiteit van Groningen (UMCG) aan bijdroeg, blijkt dat ook in Europa de aanbeveling om foliumzuur te slikken niet genoeg effect heeft. Wel is het aantal kinderen dat daadwerkelijk geboren wordt met neurale buis defecten afgenomen, maar dat komt doordat zwangerschappen tegenwoordig eerder worden afgebroken. Dat aanbevelingen niet helpen kan volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat veel zwangerschappen ongepland zijn en deze vrouwen dus helemaal geen foliumzuur slikken omdat ze niet van plan zijn zwanger te worden.

Voedselverrijking

De onderzoekers suggereren in hun artikel dat ook Europa een beleid van foliumzuurinname door voedselverrijking zouden moeten overwegen, omdat aanbevelingen en vrijwillige inname blijkbaar te weinig effect hebben. Gezien de positieve ervaringen met dit beleid in veel andere landen wereldwijd, is dit een goedkope en effectieve manier om neurale buis defecten bij de ontwikkeling van embryo’s te voorkomen. Voordat het voedsel daadwerkelijk met foliumzuur verrijkt wordt, moeten de effecten daarvan op lange termijn goed onderzocht worden.

Lees verder op Voeding Nu online:
Eetpatroon voorafgaand aan zwangerschap beïnvloedt DNA baby. 
Carcinogene stoffen tijdens zwangerschap mogelijk oorzaak kinderkanker

Reageer op dit artikel