nieuws

Probiotica kunnen mogelijk eczeem voorkomen bij kinderen

Voedingswetenschap

Probiotica kunnen mogelijk eczeem voorkomen bij kinderen

Het geven van probiotica aan kinderen zou eczeem kunnen voorkomen. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek van de Universiteit Leiden, het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en het bedrijf Winclove Probiotics.

De bevindingen komen naar voren uit een vervolgonderzoek waarin er werd gekeken naar de metabole reacties op probiotica suppletie om het uitblijven van eczeem te verklaren. Eerder keken de Nederlandse onderzoekers onderzoek waaruit bleek dat minder kinderen eczeem ontwikkelden nadat de probiotica Bifidobacterium bifidum W23, Bifidobacterium animalissubsp. lactis W52 and Lactococcus lactis W58, Ecologic®Panda werden gesuppleerd wanneer de kinderen 3 maanden oud zijn.

Fecaal onderzoek

Voor het onderzoek werden metabolieten in de ontlasting van de 3 maanden oude kinderen bestudeerd. Er werden lagere hoeveelheden korte-keten vetzuren, barnsteenzuur, fenylalanine en alanine gevonden bij de kinderen die later eczeem kregen. Bij deze kinderen werden ook hogere waarden glucose, galactose, lactaat en lactose gevonden dan bij de kinderen die geen eczeem kregen.

Suppletie probiotica

De onderzoekers hebben om de resultaten te kunnen vergelijk gebruik gemaakt van een placebo-groep. Na het suppleren van probiotica werden hogere niveaus lactaat en korte keten vetzuren gemeten. Lactose en barnsteenzuur waren na suppletie minder aanwezig in de ontlasting. Dit zou volgens de onderzoekers de preventieve werking op eczeem verklaren.

Symposium Zuivel

Op 21 januari organiseert Voeding Nu in samenwerking met NZO een bijeenkomst over zuivel met bijzondere aandacht voor het microbioom, pro- en prebiotica. Hierin zal de wisselwerking tussen zuivel en darmstelsel veelvuldig aan bod komen. Accreditatie voor diëtisten is aangevraagd. Kijk hier voor het programma.

Lees verder op Voeding Nu online:
Baby’s met eczeem ontwikkelen eerder voedselallergie

Reageer op dit artikel