nieuws

‘Soja kan helpen osteoporose te voorkomen’

Voedingswetenschap

‘Soja kan helpen osteoporose te voorkomen’

Het eten van veel soja-eiwitten en isoflavonen kan vrouwen in de overgang mogelijk beschermen tegen osteoporose. Dit blijkt uit onderzoek dat op 2 november werd gepresenteerd op de Society for Endocrinology Annual Conference in Edinburgh.

Osteoporose komt sneller voor bij vrouwen wanneer zij net in de overgang zijn. Dit wordt veroorzaakt door de verminderde aanmaak van het hormoon oestrogeen. Isoflavonen zijn stoffen die te vinden zijn in sojaproducten. Van isoflavonen is bekend dat de structuur van deze stoffen lijkt op oestrogeen, waardoor de onderzoekers het mogelijk achtten dat soja en isoflavonen de werking van dit hormoon zouden kunnen imiteren.

Biomarkers

De onderzoekers van de universiteit van Hull (UK) hun onderzoek waarvoor er 200 vrouwen onderzocht zijn. Al deze vrouwen waren net in de overgang. Een deel van de vrouwen kreeg gedurende 6 maanden een dagelijks supplement soja-eiwit en 66 mg isoflavonen en de anderen kregen alleen het soja-eiwit supplement.

Om het effect van de suppletie te meten werden bepaalde eiwitten (ßCTX and P1NP) gemeten in het bloed. Deze eiwitten zijn biomarkers voor osteoporose.

Soja met isoflavonen

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die een suppletie van soja-eiwit in combinatie met isoflavonen kregen, significant lagere ßCTX-waarde in het bloed hadden dan de vrouwen die alleen soja-eiwit kregen. Hierdoor zou soja-eiwit in combinatie met isoflavonen het botverlies afremmen en de kans op osteoporose verkleinen.

Hoofdonderzoeker Thozhukat Sathyapalan zegt: ‘We hebben ontdekt dat soja-eiwit en isoflavonen een veilige en effectieve optie zijn voor het verbeteren van de botgezondheid van vrouwen die net in de overgang zijn. Soja lijkt de reguliere osteoporose medicijnen te imiteren.’

Vervolgonderzoek

De onderzoekers willen vervolgens onderzoek doen naar de lange termijn gevolgen van soja-eiwit en isoflavonen supplementen op de gezondheid. Ook willen ze onderzoeker of de gezondheidsvoordelen van de supplementen verder gaat dan botgezondheid. Zo kregen de onderzoekers ook aanwijzingen dat de vrouwen die soja in combinatie met isoflavonen kregen een lagere kans hadden op hart- en vaatziekten dan de vrouwen die alleen soja kregen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Niet dieet maar beweging zorgt voor sterke botten
Sojaproductie in Nederland komt op gang 

Reageer op dit artikel