nieuws

Antidepressiva leiden mogelijk toch niet tot gewichtstoename

Voedingswetenschap

Antidepressiva leiden mogelijk toch niet tot gewichtstoename

De gewichtsschommelingen die kunnen optreden bij patiënten met een depressie worden mogelijk niet veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc dat is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Clinical Psychiatry.

Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van antidepressiva kan leiden tot gewichtstoename. Uit het Nederlandse onderzoek blijkt dat een depressie zowel tot een gewichtstoename als een  gewichtsafname kan leiden, hoewel het onduidelijk blijft wat de precieze bijdrage is van deze medicatie bij de gewichtsveranderingen die optreden tijdens een depressie. 

Nederlandse Studie naar Depressie en Angst

Om dit verband op te helderen, hebben onderzoekers van GGZ in Geest en van het Vumc in Amsterdam 2 jaar lang meer dan 2500 deelnemers aan de Nederlandse Studie naar Depressie en angst (NESDA) gevolgd. ‘We hebben bij zowel depressieve als gezonde patiënten gekeken of hun gewicht afnam, toenam of stabiel bleef’, vertelt hoofdonderzoeker Deborah Gibson-Smith. Ook keken de onderzoekers naar individuele factoren, zoals  leeftijd, het gebruik van bepaalde antidepressiva en alcoholgebruik om te achterhalen welke factoren bijdroegen aan gewichtsverandering.

Depressie leidt tot verandering

De resultaten laten zien dat mensen met een depressie in vergelijking met gezonde mensen een grotere kans hebben om aan te komen, maar dat antidepressiva geen rol spelen in dit proces. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met een depressie die geen antidepressiva gebruiken evenveel kans op gewichtstoename hebben als patiënten die wel antidepressiva gebruiken. De onderzoekers willen vervolgonderzoek doen om de relatie tussen depressie en gewicht verder ophelderen.

Reageer op dit artikel