nieuws

Meerdere factoren beïnvloeden de gezondheid tijdens de menopauze

Voedingswetenschap

Meerdere factoren beïnvloeden de gezondheid tijdens de menopauze

Overgewicht of obesitas, te weinig lichaamsbeweging, lage opleiding en/of een laag inkomen verhogen de kans op het metabool syndroom bij vrouwen tijdens de menopauze. Dit blijkt uit een Koreaans onderzoek dat komend jaar in het tijdschrift Menopause verschijnt.

Het onderzoek betreft een analyse van de Korean Genetic Epidemiologic Survey, van data die over een periode van vier jaar zijn verzameld. Hierin zijn 1200 gezonde vrouwen tussen de 45 en 55 jaar onderzocht. Niemand van hen gebruikte hormonen of had een zichtbaar verhoogde kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom.

 

Verhoogde kans

Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen met overgewicht 4 keer en vrouwen met obesitas 12 keer meer kans op het metabool syndroom hebben vergeleken met vrouwen met een gezond gewicht. Vrouwen die niet sporten hebben 1,6 keer meer kans op het syndroom vergeleken met sportende vrouwen. Bij vrouwen die minder dan 10 jaar een opleiding volgden, was de kans 1,4 keer groter. Vrouwen met een laag inkomen lopen een 1,6 keer grotere kans dan rijkere vrouwen.

 

Is dit te voorkomen?

JoAnn Pinkerton van The North American Menopause Society (NAMS) zegt dat het moeilijk is voor vrouwen om tijdens en na de menopauze op gewicht te blijven. Dit ligt volgens haar aan meerdere factoren zoals hormonen en veranderingen in vethuishouding. Ze zegt: ‘Dit onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om hard te werken om een gezond gewicht te houden. Vrouwen zouden tijdens en na de menopauze minder moeten gaan eten en meer bewegen.’

Reageer op dit artikel