nieuws

Mogelijk verband tussen omega 3 en bipolaire stoornis

Voedingswetenschap

Mogelijk verband tussen omega 3 en bipolaire stoornis

Personen met bipolaire stoornis hebben lagere omega-3-waarden in het bloed dan personen zonder deze stoornis. Dit is gebleken uit onderzoek van Penn State College of Medicine en the National Institutes of Health.

Vetzuren zijn van groot belang voor de hersenfunctie. De rol van omega 3 verzuren in depressies is vaak onderzocht, maar in relatie tot een bipolaire stoornis is er nog weinig over bekend. Om hier meer over te weten te komen onderzochten hoofdonderzoeker Erika Saunders en haar team de vetzuurwaarden en –inname van 27 personen met de psychische stoornis en 31 gezonde personen.

Eicosapentaeenzuur

Uit het onderzoek blijkt dat de personen met bipolaire stoornis een lagere beschikbaarheid eicosapentaeenzuur (EPA) in het lichaam hebben, een omega-3-vetzuur. Volgens Saunders kunnen omega-3-vetzuren ontstekingsreacties reguleren, wat belangrijk is bij mensen met bipolaire stoornis.  Ze zijn ook belangrijk voor de communicatie van cellen in de hersenen, het immuunsysteem.

Te vroeg voor adviezen

Hoewel de onderzoekers een lagere concentratie omega 3 zagen in personen met bipolaire stoornis, geven zij aan dat het nog te vroeg is om dieetadviezen aan de hand van hun bevindingen te geven. Het onderzoek is volgens de onderzoekers te beperkt om er conclusies uit te trekken.

Lees verder op Voeding Nu online:
Geen verschil in opname omega 3 uit vis- of krillolie
Moeilijke eters hebben verhoogde kans op psychologische problemen

Reageer op dit artikel