nieuws

Nieuwe darmbacterie maakt boterzuur uit eiwit

Voedingswetenschap

Nieuwe darmbacterie maakt boterzuur uit eiwit

Er is een nieuwe darmbacterie ontdekt die in staat is om op efficiënte wijze boterzuur te maken uit lysine. Deze ontdekking kwam van onderzoeker prof. Willem M. de Vos en collega’s van Wageningen University. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications van 1 december.

Vezels in ons eten zijn goed omdat ze in de darmen worden omgezet in boterzuur dat de darmgezondheid bevordert. Eiwit zou daarentegen minder gezond zijn omdat de aminozuren in de dikke darm omvormen tot minder gewenste verbindingen. De nieuwe darmbacterie, die behoort tot het pas ontdekte genus Intestinimonas, kan volgens de onderzoekers daarom worden gezien als een hulpmiddel voor eiwitafbraak, boterzuurproductie en gezondheid.

Amadori-product

Fructoselysine is een mogelijk schadelijke stof die in gekookt of anderszins verhit voedsel ontstaat uit de suikersoort glucose en het aminozuur lysine. Deze schadelijke stoffen worden ook wel Amadori-producten genoemd. Vermoedelijk bestaat tot 10 % van de eiwitten en peptiden die dagelijks de dikke darm bereiken uit zulke Amadori-producten. De onderzoekers zagen tijdens hun onderzoek dat de nieuwe Intestinimonas-bacterie in staat is om boterzuur te maken uit fructoselysine.

 

AGE’s

De Amadori-producten kunnen bijdragen aan het ontstaan van glycotoxines. Deze worden ook wel Advanced Glycosyation Endproducts (AGE’s) genoemd. Dit zijn verklevingen van glucose en eiwitten die mogelijk weefsels kunnen beschadigen. De onderzoekers geven aan dat deze AGE’s uit voedsel in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en diabetes. Ook is recent in muizen een oorzakelijk verband tussen AGE’s in voer en dementie gerapporteerd.

 

Nieuw veld van onderzoek

De onderzoekers zien door de resultaten van hun onderzoek dat er een nieuw veld van onderzoek opent dat gericht is op eiwitfermentatie in plaats van alleen suikerafbraak uit vezels. Het team vond dat de nieuwe productieroute van boterzuur aanwezig is bij sommige, maar niet alle mensen. Dat biedt kansen om de darmgezondheid te verbeteren bij personen die Intestinimonas of verwante bacteriën missen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Darmbacteriën bepalen dieetaanpak
Verband tussen darmflora en vetstofwisseling

Reageer op dit artikel